Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MINISTARSTVO ODLUČILO

Pojačati zaštitu najugroženijih -svi stariji od 70 godina primit će treću dozu cjepiva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolska je u utorak odlučila dati dodatnu dozu cjepiva protiv covida-19 svima starijima od 70 godina kako bi se povećala njihova zaštita, objavilo je Ministarstvo zdravstva.

Nacionalno povjerenstvo za javno zdravstvo je odlučilo "od kraja listopada proširiti skupinu koja bi trebala primiti dodatnu dozu cjepiva protiv covida-19 na osobe starije od 70 godina, pod uvjetom da su drugu dozu dobile najmanje prije šest mjeseci", navelo je španjolsko ministarstvo u priopćenju u utorak.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Madrid Kriza stanovanja Izdali su više od 5000 zlatnih viza, a sad će ih ukinuti: ''Gotovo je nemoguće pronaći pristojan smještaj''

Do sada je Španjolska primjenjivala treću, dodatnu dozu, samo za korisnike domova umirovljenika i osobe oslabljenog imuniteta.

"Primjenjivat će se dodatna mRNA doza ... cilj je pojačati zaštitu najugroženijih", objasnilo je ministarstvo.

Europski regulator odobrio je u ponedjeljak primjenu treće doze cjepiva Pfizer/BioNTech za starije od 18 godina, strahujući da bi moglo doći do pada zaštite od covida-19 pada nakon prve i druge doze.

Dodatne doze cjepiva Moderne i Pfizera osobama jako oslabljenog imuniteta odobrila je i Europska agencija za lijekove (EMA).

Najmanje petnaest zemalja u svijetu je u očekivanju zimskog naleta epidemije počelo primjenjivati treću dozu za najugroženije. Neke zemlje EU-a, poput Francuske, Italije i Njemačke, nisu čekale zeleno svjetlo europskih vlasti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene