Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga i dalje traje

Anonimna prijava otvorila Pandorinu kutiju: "Agencije za naplatu potraživanja bi se trebale držati onoga što je meritum njihovih ovlasti"

Aktualno Galerija +0 Serveri Galerija 1/1 >>
EOS Matrix je zbog kršenja prava vezanih za zaštitu osobnih podataka dužnika kažnjen s gotovo 5,5 milijuna eura.

Anonimna prijava otvorila je Pandorinu kutiju. Više od 180 tisuća građana u evidenciji je agencije za prisilnu naplatu EOS Matrix, a mnogima su njihovi pozivi postali rutina.

"Neko nekoga zivka dan i noć. Otkud mogućnost? Doduše, mogućnost kod nas postoji za sve", rekao je Marijan.

Pročitajte i ovo sugovornica Marija Svi se vratili VIDEO Hrvatski državljani koji su otišli iz Tel Aviva sletjeli u Ljubljanu: "U prvi tren bilo je sjećanje na Hrvatsku i ono što se kod nas dogodilo u Domovinskom ratu"

Država donekle i kontrolira, ali građani se ne snađu kada ih se ulovi na prepad, slažu se s time i u nadležnom regulatoru. Agencije se u pozivima često služe prljavim trikovima.

"Agencije za naplatu potraživanja bi se trebale držati onoga što je meritum njihovih ovlasti, a to je taj dug", rekao je Igor Vulje, zamjenik ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka, te dodao da nema pravnog temelja za razgovore sa susjedima ili poznanicima dužnika.

U ovom slučaju medicinski podaci prikupljeni su temeljem razgovora s dužnicima. No je li samo to u pitanju, provjerava policija, jer među njima je bilo i maloljetnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna osuda MVEP-a Hrvati na plakatima crnogorske kampanje: "To je opasan narativ i nastavak stare ideologije etnonacionalizma"

Struka upozorava da osobne podatke i nije neki problem nabaviti.

"Najčešća dva motiva za takve stvari su osveta firmi jer je neki zaposlenik s nečime nezadovoljan ili stjecanje financijske dobiti – ukrade podatke i nekome ih proda", reporteru Dnevnika Nove TV Ivanu Čorkalu rekao je Roman Domović s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

EOS Matrix je zbog kršenja prava vezanih za zaštitu osobnih podataka dužnika kažnjen s gotovo 5,5 milijuna eura.

Više o ovoj priči možete pogledati u videoprilogu na vrhu članka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene