Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zdravlja Rajko Ostojić u Domu zdravlja u Donjem Lapcu nazočio je početku projekta eNaručivanja, koje Ministarstvo zdravlja i HZZO provode kao pilot projekt u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji.


Prvu pacijenticu Katu Šitum internetski je naručio dr. Slobodan Lozančić za pregled kod otorinolaringologa 20. rujna u gospićkoj Općoj bolnici.

Pacijenti iz Donjeg Lapca za specijalistički pregled do sada su morali putovati 100-tinjak kilometara do Gospića i izgubiti cijeli jedan dan samo kako bi se naručili za jedan specijalistički pregled. Upravo zbog toga za početak ovoga projekta odabran je Donji Lapac, a pravednija dostupnost zdravstvene zaštite glavni je cilj projekta eNaručivanja, istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Vezani članci Amsterdam Prvi put od ljeta: Stručnjaci preporučili karantenu u zapadnoj Europi, vrše pritisak na vladajuće Bolnica, ilustracija Legalizirali su eutanaziju: ''Od danas imamo humanije i milosrdnije društvo''

>> Ostojić za Dnevnik Nove TV: Uvest ćemo dnevne bolnice i liste čekanja dovesti u granice

"Cijela procedura koja je trajala 24 sata putovanja od 100 kilometara, ustajanje u 5 ujutro, odlazak u Gospić i povratak u 18 sati za mještane Donjeg Lapca od sada je prošlost. Upravo je zbog toga kvaliteta života i dostupnost zdravstvene zaštite cilj ovoga projekta, a tek nakon toga smanjenje lista čekanja", rekao je ministar Ostojić.

Najavio je da će od 1. prosinca mogućnost eNaručivanja imati i svi ostali građani Hrvatske. Uvođenjem ovoga projekta snizit će se i liste čekanja i dovesti u medicinski prihvatljive okvire, dodao je ministar Ostojić.

Projekt eNaručivanja počeo je 1. rujna u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji, prihvatilo ga je 70 posto liječnika obiteljske medicine 40 posto ginekologa i 20 posto stomatologa, a u prva četiri dana provedeno je 469 narudžbi.

Načelnik općine Donji Lapac, Dušan Šijan, rekao je kako ovim projektom građani imaju višestruke koristi - uštedjet će se vrijeme pacijentima i liječnicima. Donji Lapac je u prometnom smislu izoliran jednako kao i otoci i zato nam je ovakav projekt od izuzetne važnosti, kazao je načelnik Šijan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju