Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reforme u zdravstvu

Ostojić za Dnevnik Nove TV: Uvest ćemo dnevne bolnice i liste čekanja dovesti u granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Rajko Ostojić gostovao je u Dnevniku Nove TV.

Strategiju zdravstva imamo na papiru.U praksi još uvijek imamo pola milijuna Hrvata na listama čekanja. Do kraja godine, rekli ste, trebalo bi zaživjeti e-naručivanje, hoće li to zaista skratiti liste čekanja?

Pročitajte i ovo Ilustracija neradan dan Provjerite gdje će na dan izbora biti dežurni liječnici, pedijatri i zubari u Zagrebu Vili Beroš Država preuzima upravljanje Bolnice postaju državne od 1. siječnja, Beroš poručio: "Jamčim da neće biti ukidanja bolnica"

Već je sada manje od pola milijuna Hrvata na listama čekanja, s mjerama koje smo poduzeli u kolovozu. Sutra idemo u Lapac gdje ćemo vrlo jasno pokazati kako ide e-naručivanje. Ponovit ću, do kraja godine će liste čekanja biti dovedene u medicinski prihvatljive granice. Zahvalio bih se svim udrugama pacijenata, koje su shvatile razloge zašto to nismo mogli napraviti u srpnju i naglašavam da ćemo to učiniti i poboljšat ćemo kvalitetu i protočnost naših pacijenata.

Što kažu udruge pacijenata, treba li ukidati neke hrvatske bolnice? Hoćete li ih uopće ukidati?

Imamo dosta bolnica, ali neće se ukidati niti jedna hrvatska bolnica. Činjenica je da je u kontinentalnoj Hrvatskoj prosječna udaljenost između bolnica 40 kilometara, a na jugu, u Splitu ili Dubrovniku, dvije bolnice su udaljene točno 200 kilometara. Prema tome, bolnice se neće ukidati, ali će se značajno restrukturirati. Moderne bolnice, tri bolnice pod jednim krovom, dnevne bolnice za dijagnostiku i operaciju i bolnice za produženo liječenje, jer nažalost Hrvatska stari, Europa stari. Trebat ćemo te bolnice za produženo liječenje i palijativu.

>> Ostojić: Bolnice se neće ukidati, nego značajno restrukturirati

Znači li to da će, primjerice, operacija očne mrene, koja u praksi traje oko 6 minuta, a pacijent ostane u bolnici pet dana, pacijent moći odmah ići kući?

Naravno, pa to i jest poanta. Dnevne bolnice i bolnice za dijagnostiku znače da pacijent napokon prestane lutati od vrata do vrata, da naziva telefonom. Takve operacije mrene, meniskusa, hernije, koje se već sad rade, primjerice kod nas na Rebru za jedan dan, želim i hoću da svi okulisti uvedu. To me osobito mole moji studenti, danas vrhunski specijalisti, samo nam dozvolite da radimo. To ćemo napraviti. Dozvolit ćemo da svoje znanje i iskustvo ostvare u Hrvatskoj i da naprave upravo takve dnevne bolnice, da pacijent, koji je danas operirao mrenu u Šibeniku ili Požegi, može odmah večeras ići kući.

Rekli ste da imamo puno bolnica. Znate li koliki je njihov dug u ovom trenutku?

Znam. I to sam govorio prvih 15 dana i nisam više ponavljao. Tada su mi rekli da se obračunavam s mojim prethodnicima. Zadnjih šest mjeseci, zadnjih četiri mjeseca govore veledrogerije. Govore ono što su skrivale godinama, da postoje bolnice koje ne plaćaju 4 ili 5 godina. Obaveza osnivača i vlasnika je naplata dugova.

Građani će svakako platiti taj dug. Koliki je on?

Porezni obveznici će platiti preko pet milijardi kuna, kao što sam rekao 26.12.2011. Promašio sam u jedan posto.

Hrvatska ima preko dvadeset posto pretilih ljudi. Planirate li uvesti porez na debljinu?

Ne, nećemo, ali ćemo educirati o štetnim navikama, a to je prekomjerno pijenje alkohola, konzumiranje droga, sjedeći način života i, naravno, pretjerano konzumiranje gaziranih pića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene