Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U razgovoru s Hrvojem Krešićem

EKSKLUZIVNO Pavao Vujnovac za Dnevnik Nove TV: ''Izvršna vlast treba ljude kao što sam ja. Pogriješio sam kad sam posudio novac HDZ-u"

Aktualno Galerija Pavao Vujnovac - 1 Pavao Vujnovac - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pavao Vujnovac - 3 Pavao Vujnovac - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pavao Vujnovac - 2 Pavao Vujnovac - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvoje Krešić Galerija 1/4 >>
Vrijeme blagdana vrijeme je i velike potrošnje, a na tržištu maloprodajnih lanaca događaju se ovih dana velike stvari. O svojim planovima s Fortenova Grupom, ali i brojnim optužbama i kontroverzama koje ga prate ekskluzivno za Dnevnik Nove TV govorio je Pavao Vujnovac u razgovoru s reporterom Hrvojem Krešićem.

Što planira s Fortenova Grupom i zašto se uopće uhvatio tog posla? Je li on apsolutni vladar Hrvatske iz sjene, ali i sistemski rizik za hrvatsko gospodarstvo? Duguje li svoj uspon politici, bliskim vezama s obavještajnom zajednicom?

Zašto nije platio carinu na dijamantnu ogrlicu vrijednu pola milijuna eura? Boji li se Rusa, igra li još uvijek poker i je li blefer?

To su tek neka od brojnih pitanja na koja je ekskluzivno za Dnevnik Nove TV odgovarao Pavao Vujnovac u razgovoru s reporterom Hrvojem Krešićem.

Pavao Vujnovac - 1 Pavao Vujnovac - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Prepoznao sam priliku"

"Prepoznao sam priliku", istaknuo je Vujnovac odgovarajući na pitanje zašto se uopće uhvatio Fortenova Grupa te istaknuo da želi ići na IPO i zaraditi.

"Htio sam i Fortenovu koja je tada bila u vlasništvu ruskih banaka i stranih fondova, i prepoznao sam priliku na način da grupiramo određeni broj dionica i da na neki način nosimo hrvatsku zastavu'', kazao je.

"Uloga koju sam ja mislio da ćemo mi voditi bila je nekakva hrvatska broj dva komponenta u Fortenovoj. Nisam ja imao nekakvu utopiju da će to ruske banke, ali onda bi u nekakvoj zadnjoj fazi išli na IPO i tu treba biti realan - ono što se danas događa jest da u ovoj krizi da Open Pass nije grupirao određeni broj dionica firma bi imala ozbiljnu krizu. Bez nekog trećeg vlasnika koji bi imao ozbiljniji udio unutra mislim da bi se Fortenova našla u ozbiljnim problemima pa bi vjerojatno trebala i neke nove intervencije'', kazao je Vujnovac.

Dodao je i da je namjeru IPO-a uvijek i komunicirao: ''Želim i zaraditi na tome, ali inicijalno smo išli korak po korak i danas moramo reagirati kako bismo firmu stabilizirali i kako bismo spasili dosad uložena sredstva. Mislim da je ova stabilizacija bitna i htio bih poručiti svim djelatnicima Fortenove i njihovim obiteljima, a to je dobra vijest i za dobavljače da je Fortenova konačno stabilna. Mi smo sad donijeli odluku na Skupštini i idemo u stabilizaciju cijele priče i taj proces više ne može zastati.''

"Ne postoji sistemski rizik"

S obzirom na to da je Vujnovac prisutan u velikom broju sektora  od energetike i logistike do poljoprivrede i trgovine, mnogi strahuju od reprize Agrokora, još u opasnijem izdanju i upozoravaju na novi sistemski rizik.

"Što je sistemski rizik? U kojem smjeru to ide?'', zapitao je Vujnovac pa upozorio da u njegovim sustavima ne postoji nešto kao Agrokor.

''Kod mene, kada pričamo o Fortenovi, PPD-u, ENA-i i o drugim sustavima, svaka firma ima svoju vertikalu i svoj profesionalni menadžment, svaka je odvojena od druge. Ne garantira jedna drugoj za nikakve kredite", istaknuo je i naglasio: "Sistemski rizik ne postoji."

Što se tiče spominjanja 80 tvrtki, jako puno tu ima projektnih tvrtki, napomenuo je i objasnio je da se tako radi zbog financiranja te dodao: ''Mi nemamo nijedan problem s konkurencijom. Mi smo u svakom od sustava, i tu sam jako ponosan na svoje ljude i na svoj tim, puno smo firmi radili od nule, mnoge smo i preuzimali, ali u svaku od tih firmi smo donijeli i dodanu vrijednost i ozbiljan napredak. Mislim da je naš track record besprijekoran u smislu unaprijeđivanja firmi i onda je ta kompetencija koju smo tada kreirali nama dala da budemo partneri s velikim firmama u drugim projektima.''

''Mi u mnogo projekata imamo ozbiljne vanjske firme koje su puno veće od nas i zato nemamo problema s konkurencijom. Jesmo u puno segmenata poslovanja gospodarstva, ali u nijednom mi nemamo prevladavajući utjecaj u smislu da imamo problema s konkurencijom – već bi nas AZTN ili bilo tko pitao o tome'', kazao je.

Pavao Vujnovac - 1 Hrvoje Krešić Foto: DNEVNIK.hr

"Koja Vlada je meni pomogla?"

No, kad je riječ o počecima, Vujnovcu se često spočitava navodna povezanost s politikom, a tu se učestalo navodi Ivana Vrdoljaka, koji je bio i ministar gospodarstva.

''Volio bih znati koja od politika. Od kad sam počeo raditi, imali smo pet, šest Vlada. Vezali su me za svaku od tih Vlada. Koja Vlada je od tih meni realno pomogla? Mislite li stvarno da sam dobio pomoć naše Vlade za svojih 80 posto prihoda koje radim u inozemstvu? Mislite li stvarno da sam dobio bilo kakvu potporu od naših vanjskih poslova ili bilo čega koji su mi izbildali te sve moje prihode? Moramo biti vrlo oprezni s time'', kazao je Vujnovac.

On smatra da se povezivanja s politikom koriste u nekakve političke svrhe: "Uvijek oporbe, na neki način", dodao je. Potvrdio je da se poznaje s Vrdoljakom, ali i ustvrdio da bivši ministar nema veze s time: "Ja sam pionir otvaranja tržišta plinskog biznisa u Hrvatskoj."

No, valja podsjetiti i da je Sabina Škrtić, članica Uprave ENNA Grupe i jedna od najbližih Vujnovčevih suradnika, bila jedna od Vrdoljakovih suradnica - njegova pomoćnica dok je bio ministar gospodarstva

Vujnovac je istaknuo da je ona prije nego što je bila Vrdoljakova pomoćnica bila i visoko rangirana u Adrisu: "Ona nije k meni došla zbog energetike, nego zbog svojih korporativnih znanja u smislu formiranja korporativnog sustava, to mi je tada trebalo, i nije došla zbog Ivana Vrdoljaka, nego zbog svojih kompetencija.''

"Nije mene država tjerala..."

Dodao je i da u prošloj krizi u Europi nije bilo države koja nije morala pomagati svojim najvećim dobavljačima u energetici, barem time da mogu financirati svoj radni kapital: ''Ja sam brodove LNG-ja u startu plaćao po 12, 13 milijuna eura. Prošle godine sam ih plaćao po 270. Jesam li dobio bilo kakvu subvenciju države u bilo kakvom vidu – ne, bilo koji moj sustav. Jesam li dobio financiranje HBOR-a za svoj obrtni kapital koji mi je trebao jako u tom trenutku u toj cijeloj krizi – ne. Je li PPD izvršio sve svoje obaveze u smislu najvećeg dobavljača plina u državi – da. Je li PPD diverzificirao dobavne pravce u vrijeme kada se to trebalo raditi – naravno da jest.''

Upitan hoće li tražiti da ih država obešteti za to što ih je natjerala da prodaju plin po točno određenoj cijeni, odvratio je: ''Nije mene natjerala. Ne. PPD nije u nikakvom okviru regulacije u ovom trenutku.''

"Želim donijeti izvrsnost ovoj državi"

Kazao je da nema kontakte s premijerom Andrejem Plenkovićem, sretali se jesu, ali se dogovarali nisu, a kad je zadnji put bio u zgradi Vlade - ne sjeća se. Kazao je da s bivšim ministrom gospodarstva i održivog razvoja Damirom Filipovićem imao korektan odnos.

"Ja sam čovjek koji se bavi poslom. Ja sam čovjek koji mora funkcionirati s izvršnom vlašću i mislim da izvršna vlast treba ljude kao što sam ja. Te informacije koje mi možemo donijeti, a ja sam prisutan u cijeloj regiji, mislim da mogu koristiti našoj Vladi. Ja sam funkcionirao i s Mostovim ministrima. Dva Mostova ministra su bila energetike. Bio je tada predsjednik Sabora Božo Petrov. Imali smo vrlo korektnu suradnju'', dodao je.

"Želim donijeti izvrsnost ovoj državi, a naravno da premijer ima svoje resorne ministre koji upravljaju određenim segmentima i mi želimo pridonijeti tako da donesemo informacije i da znamo u kojem smjeru je državni interes u smislu razvoja svakog od sektora. Mi ne želimo lutati stranputicama. Mi želimo znati što država želi'', istaknuo je Vujnovac.

Pročitajte i ovo Pozzuoli Život na vulkanu Tisuće potresa trese regiju u susjedstvu: ''Sve što možemo je vrlo pozorno pratiti što se događa''

Vujnovac priznaje tri greške

Upitan o pozajmici HDZ-u rekao je da je to bilo prije 10 godina, ali da vidi da ga i danas prati taj dobar glas od tada. ''Ja nisam donirao sredstva HDZ-u. Mnogi su donirali sredstva HDZ-u. Nisam vidio da se donatore HDZ-a spominje toliko kao mene koji sam posudio novac za sedam posto kamate. Je li to bio pravi potez? Ne. Ja mislim da je to bila moja greška tada. Mislim li da ima kakve političke korupcije? Ne mislim. Bih li ponovio to sada? Ne bih sigurno."

A bi li ponovno ušao u nekretninski biznis s članom Uprave HEP-a, pitanje je na koje Vujnovac odgovara: "I to je jedna od mojih grešaka. Nema tu ništa sporno u cijeloj toj transakciji. Svaka transakcija nekretnine, odnosno svaki ugovor, u ovoj državi prolazi kroz Poreznu upravu koja jako dobro razumije što su tržišne cijene."

Kazao je da je PPD kupio stan, kasnije se on preselio u Zagreb s obitelji pa je htio imati svoj stan: "Dotad sam ja tamo spavao." Prodao je stan, kaže, i kasnije ga iznajmljivao kad se preselio na drugu lokaciju. Cijena je tržišna, opetovao je i dodao: "Bih li to opet napravio? Ne bih, naravno. Puno stvari sam napravio u životu, i sigurno sve što radim je pod reflektorom, praktički sve što napravim- vade mi se nekakve greške, ja ih zovem greškama."

PPD, Radić, Jurčević, Lovrinčević... 

Domovinski pokret kao političko krilo PPD-a? "Ja osobno ne dijelim nikakve političke svjetonazore s DP-om. Ja sam čovjek liberal. Strogi centar. Live and let live."

Što se tiče Marija Radića, rekao je: "Mislim da bi za mene sigurno, a vjerojatno i za njega bilo bolje da se nije bavio politikom. Što se tiče mene i njega, mi smo suvlasnici Pevexa i kao takvi funkcioniramo."

Odbacio je i mogućnost da je utjecao na čelnika DP-a Ivana Penavu: "Apsolutno ne."

Što se, pak, tiče navodnih veza s obavještajnom zajednicom, naime, Josip Jurčević bio je drugi čovjek SOA-e, Vujnovac je kazao: Njega sam upoznao više godina nakon što je on otišao iz obavještajne zajednice. Upoznao sam ga kad je bio direktor Luka Ploče energija, dakle, u trenutku kad sam počeo razvijati prvi projekt za LPG u Pločama. On je danas moj partner u drugim firmama i kao takav je jako dobar partner i sigurno donosi dodanu vrijednost, i vidimo da je i uspješan poduzetnik - on ima svoje biznise koji nemaju veze sa mnom. Njegove su kompetencije sigurno bitne i velike. Najviše se bavi nekretninama."

Kad je riječ o njegovu odnosu s Juricom Lovrinčevićem, rekao je: "Mi smo suvlasnici Pevexa i imamo neku svoju komunikaciju. Njegov politički angažman ne bih komentirao. Jednostavno, mislim da smo u striktnom poslovnom odnosu kao suvlasnici Pevexa."

Što se tiče mogućnosti da je Vujnovac bio njegova meta, kazao je: "Ne, ne bih to komentirao. Stvarno ne bih ulazio u analize njegovih motiva ili bilo čega."

Pavao Vujnovac - 1 Pavao Vujnovac - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Nismo kupili od HEP-a ni megavat"

Što se tiče afere Plin za cent i uloge PPD-a, kazao je da treba vidjeti što je kreiralo viškove u sustavu.

"Koliko je PPD u šestom mjesecu u vrijeme viškova kupio plina za cent? Nula. Ni megavata", istaknuo je i dodao: "Koliko je kupio od HEP-a? Nula, Isto, ni megavata. Što je PPD kupovao u šestom mjesecu? Malu, zanemarivu količinu za PPD-ove okvire. Mi radimo četiri milijarde eura prihoda u regiji. Radimo uravnoteženje u cijeloj regiji na svim tržištima, i kako u Hrvatskoj, tako i na svim tržištima uređeno je po istoj regulativi."

"Što se dogodilo u šestom mjesecu? Mi smo sudjelovali na nekim akucijama manje količinie, dobili smo 13. srpnja papir od HROTE-a u kojem HROTE svaki mjesec alocira određenu količinu plina po određenoj cijeni i to je naša obaveza kao voditelja bilančne skupine da mi taj plin preuzmemo po određenoj cijeni. S obzirom na to da m imamo najveći portfelj u Hrvatskoj, naravno da smo dobili i najveći dio plina. Mi smo to pokušali komunicirati, ali vidim da su u startu neke informacije koje su plasirane puno prije nego što postaju službene na neki način izvrnute kako bi se realno gurnulo PPD u centar afere i danas je u medijskom prostoru kreirano da je PPD kupovao plin za cent od HEP-a. Nismo kupili od HEP-a megavat i nismo kupili plin za cent ni megavata", kazao je Vujnovac.

Istaknuo je i da nije pitanje tko je kupovao plin za cent, kupovale su, kaže, i druge firme: "Pitanje je zašto su viškovi nastali. U vrijeme uravnoteženja u svim državama funkcionira tako da kad netko ima viškova u zadnjem trenutku, viškove će prodati jeftino. Kad ima manjkova, manjkove će prodati skupo. Treba tu znati jednu stvar -  pričamo ovdje o plinu za cent u Hrvatskoj. U Njemačkoj na struji ne da su bile niske cijene, nego su bile negativne, dobivali ste tamo po 500 eura da preuzmete megavat struje, treba tu malo razumjeti cijelu tematiku i treba tražiti što je kreiralo viškove u sustavu."

Strah od Rusa? "Ne, nisu to takve relacije"

Kad je riječ o navodnoj povezanosti s Rusijom, kazao je da nije radio s Rusijom, nego Gazprom Exportom, koji je u većinskom ruskom vlasništvu, te je odbacio da ima strah od Rusa.

"Dugo smo godina bili partneri i kupovali smo plin od njih. On su bili praktički jedini dobavljači u cijeloj našoj regiji. Sada što se tiče našeg suda s njima, to nije sud, nego arbitraža, koja nije ni prva, ni zadnja, i bila je arbitraža i prije i sada. U ovom trenutku imate desetak ogromnih firmi u Europi, koje su na arbitraži s Gazpromom. Tu moram reći - PPD je sigurno ispunio sve svoje ugovorne obaveze", kazao je Vujnovac i dodao da ne može zbog pravnih razloga govoriti o detaljima.

"Jesmo li se diverzificirali na LNG? Naravno da jesmo. Otkad se otvorio LNG terminal, mi smo participanti", kazao je, a na opetovano pitanje boji li se, odvratio je: "Ne, nisu to takve relacije."

Pročitajte i ovo Vladimir Putin vs. Ekaterina Duncova Nakon svega tri dana Izazvala je Putina, ali već je zaustavljena: "Svaka osoba bi se bojala..."

"Uvijek igram na sigurno"

Zašto je zaboravio platiti carinu na dijamantnu ogrlicu vrijednu pola milijuna eura, pitanje je na koje je rekao da je to njegova treća greška i da je sve platio te da ništa nije zatajio.

Ogrlica je bila namijenjena njegovoj ženi, kazao je i naglasio: "Da sam mislio bilo što zatajiti, sigurno ne bih platio ogrlicu sa svog internetskog bankarskog računa iz Hrvatske."

Igrao je, prisjetio se, nekad prije poker, ali zahtijeva previše vremena, a blefer nije - kaže: "Ja uvijek igram na sigurno."


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene