Obavijesti Video Pretražite Navigacija
190 milijuna dolara nabave

Prvi čovjek hrvatske kopnene vojske o Bradleyjima i slanju vojnika na Baltik: "Mi smo spremni i za tu zadaću"

Boris Šerić - 2
Boris Šerić - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Boris Šerić - 2 Boris Šerić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Boris Šerić - 1 Boris Šerić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Boris Šerić - 3 Boris Šerić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Boris Šerić - 4 Boris Šerić - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Boris Šerić - 5 Galerija 1/5 >>
Završio je posjet ministra obrane hrvatskim vojnicima u Poljskoj. Hrvatska na Baltik šalje pojačanje. U Poljsku idu moćne haubice, a vojska će ponovno u Litvu. U Poljskoj je bila reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov i s prvim čovjekom kopnene vojske general pukovnikom Borisom Šerićem razgovarala o Bradleyjima.

Posjet ministra obrane Marija Banožića Poljskoj je završio, a kako doznaje novinarka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov Hrvatska će na Baltik slati pojačanje. Povodom toga razgovarala je s prvim čovjekom kopnene vojske general pukovnikom Borisom Šerićem.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić na potpisivanju ugovora oko Black Hawka - 2 nesuglasice oko imenovanja Anušić o sastanku s Milanovićem: "Ovo je zadnji put da ponavljam..." Tihomir Kundid preuzeo dužnost načelnika GS OSRH Milanović odlikovao Hranja Kundid preuzeo dužnost čelnog čovjeka vojske: "Ovo je najznačajniji trenutak u mojoj vojničkoj karijeri"

Kazao joj je što su mu vojnici rekli u razgovoru te kakvo je stanje na sjeveru Europe te postoji li razlog za zabrinutost.

"Izuzetno su zadovoljni zadaćama koje odrađuju što se tiče same sigurnosne situacije, ne stječe se dojam da je situacija tako značajno zabinjavajuća i da bi mogla eskalirati", kazao je Šerić.

Dodao je kako su vojnici opremljeni domaćom opremom, no istaknuo je i kako će stari raketni sustav zamijeniti pancer haubicama iduće godine. Kazao je i vraća li se Hrvatska vojska opet u Litvu.

"Postrojba za Litvu je isto tako ocijenjena u desetom mjesecu prošle godine, ona je spremna, ovisi o političkoj odluci kad će postrojba biti raspoređena u Litvu. Mi smo spremni i za tu zadaću."

Komentirao i buduće nabavke vojne opreme

General pukovnik Šerić, koji sudjeluje i na sastancima Vlade, komentirao je i što misli o nabavci američkog oklopnjaka za Hrvatsku vojsku.

"U odnosu na ono što je preporučio Glavni stožer, to je sada u ovome trenutku jedna od boljih odluka i boljih preporuka. No isto tako treba voditi računa da vojni savjet sugerira ako ne ide Bradley da se mora krenuti s opremanjem nekom drugom borbenom platformom."

Iako je riječ o političkoj odluci, kada je u pitanju odgovor SAD-u krajem mjeseca, smatra da su generali svoje već kazali. Potvrdio je i o kojem je iznosu riječ.

"Oko 190 milijuna dolara. Mislim da si u ovom trenutku Hrvatska to može priuštiti", istaknuo je Šerić koji smatra da je to za Hrvatsku dugoročno dobro rješenje.

"Za otprilike deset godina sigurno je dobro rješenje, a nakon toga parcijalna modernizacija…", zaključio je general pukovnik za Dnevnik Nove TV.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene