Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon optužbi za korupciju

Šef SOA-e Daniel Markić za Dnevnik Nove TV: "Ne bojim se istrage, mi smo konstantno pod nadzorima"

Daniel Markić, ravnatelj SOA-e
Daniel Markić, ravnatelj SOA-e DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Daniel Markić, ravnatelj SOA-e Daniel Markić, ravnatelj SOA-e Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Pezo Moskaljov i ravnatelj SOA-e Daniel Markić Galerija 1/2 >>
S Danielom Markićem, šefom Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), razgovarali smo o optužbama da su hrvatske tajne službe korumpirane, tj. o optužbama kojima je predsjednica Grabar-Kitarović posebno podgrijala kampanju za predsjedničke izbore.

Gospodine Markić, jesu li utemeljene predsjedničine optužbe, je li srce obavještajne zajednice premazano korupcijom?

Pročitajte i ovo Novi ravnatelj SOA-e - 4 Novi sukob s Plenkovićem Hajdaš Dončić za Dnevnik Nove TV otkrio kad će Milanović riješiti imenovanje novog šefa SOA-e Andrej Plenković i Zoran Milanović - 1 Nastavak trzavica Što je i kako SOA radila u slučaju Ivana Turudića? Milanović ne odustaje, Plenković ne posustaje

Mislim da je Predsjednica izjasnila što je mislila. To se ne odnosi na SOA-u.

Spomenula je i SOA-u.

Da, da, ali pojasnila je što je željela reći. Dovoljno je bila jasna, a inače, ako mi moji šefovi kažu nešto nejasno, ja tražim pojašnjenje. Mislim da SOA nije prozvana.

Ona je pojasnila da se odnosilo na Vojno sigurnosnu-obavještajnu agenciju i nekoliko godina star slučaj. Hoćete reći da postoje repovi korupcije iza slučaja koji je procesuiran nepravomoćno i koji je još na Vrhovnom sudu?

Ja sam odgovoran za sve što čini SOA. Smatram da je borba protiv korupcije iznimno bitna, znamo da Hrvatska teško može ići naprijed ako se ne borimo još više.

Ima li korupcije u vašim redovima?

SOA je kroz godine prošla kroz puno katarzi i svaki put je izišla bolja i bolja.

Svojom izjavom Predsjednica je poprilično uzdrmala obavještajni sustav. Jeste li vi o tome razgovarali i s njom i s premijerom, s obzirom da vas imenuju i razrješuju?

Da, konstantno sam kontaktu s državnim vrhom i razumijemo svi da je to sada kampanja i, nažalost, svugdje, ne samo u Hrvatskoj, se tijekom svake kampanje spominju službe. Službe nisu u službi kampanje. Hrvati mogu biti, a ne samo državni vrh, ponosni na svoje hrvatske službe koje su izuzetne, vrlo profesionalne, u kojima radi veliki broj domoljubnih ljudi. Jedan broj je izišao iz Domovinskog rata, jedan broj su mladi ljudi koje smo zaposlili kroz zadnjih par godina.

Očitovali ste se saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Što ste im rekli?

Naravno, neću vam reći što sam im rekao, mi se uvijek očitujemo po hitnom postupku.

Treba li ispitati njezine tvrdnje? Bojite li se istrage?

Ne bojim se istrage, mi smo konstantno pod nadzorima. Predsjednica vrlo dobro poznaje sustav, ja mogu reći. Otkad sam ja ravnatelj, surađivao sam s dva predsjednika Vlade: Oreškovićem i Plenkovićem i s Grabar-Kitarović. Nikad nitko od njih nije od mene tražio nešto nezakonito a, da se dobro razumijemo to i vam kažem sad osobno, i da jesu to tražili – ne bi dobili.

Nije bilo pritisaka?

Nikad.

Treba li u ovom slučaju sazivati sjednicu VNS-a?

Za ovaj slučaj mislim da ne jer SOA definitivno radi po zakonu. U svim segmentima mi možemo biti primjer za bilo koju državnu instituciju.

Možete to jamčiti, staviti ruku u vatru?

Naravno, da to ne mislim ne bi bio ravnatelj.

Hoćete li izdržati na tom mjestu do kraja mandata?

Vidjet ćemo, ne ovisi o meni. I dalje sam psihofizički spreman kao i prvi dan.

Nikad nismo doznali pod kojim je okolnostima vaš prethodnik otišao iz službe. Slovio je kao Milanovićev operativac, sada je Plenkovićev kadar. Zbog čega je smijenjen Dragan Lozančić?

Mogu samo reći da je zakonski okvir djelovanja službe meni kao ravnatelju jasan, ali i svim našim djelatnicima. To garantiram. Daljnjih komentara nemam.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene