Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nije trebalo čekati dugo na prve kritike ekonomske struke upućene Vladi. One glase da se Milanovićev tim previše bavi najavljivanjem uvođenja novih poreza, a premalo važnijim rezanjem troškova.


No, što god da Vlada poduzme, smatraju stručnjaci, ne može izbjeći još jednu recesijsku godinu. Ipak ministar financija Slavko Linić potvrdio je da očekuje kako će Hrvatska u 2012. ostvariti minimalan gospodarski rast. Linić za 2012. predviđa minimalan gospodarski rast. Njega bi trebale pokrenuti investicije koje će privući ili pokrenuti Vlada Zorana Milanovića.

Vezani članci Radnička prava i malverzacij u tvrtki Cammeo (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Provjereno: Bivši zaposlenici Cammea progovorili kako su država i lokalni moćnici pomagali uspon te velike prijevozničke tvrtke Orsat Miljenić (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Miljenić: "Pozvat ćemo Karamarka i Kujundžića da svjedoče pred povjerenstvom"

No ekonomska struka Vladi šalje prve poruke upozorenja. Profesorica Marijana Ivanov smatra da opći dojam svega što je Kukuriku koalicija ponudila od kada je preuzela državu nije dovoljno optimističan. 'Premalo pažnje je usmjereno na povećanje zaposlenosti, premalo se vodi briga o rastućem problemu nezaposlenosti. Vlada nije pokazala dovoljnu spremnost da se suoči sa velikim javnim rashodima i da ih smanji, odnosno umjesto da se bavi rashodima prije svega se orijentirala na prihode', smatra Ivanov.

Njezin je savjet radikalna štednja u javnom sektoru. 'Neminovno se moraju smanjiti i plaće i mirovine ako treba one koje su povlaštene koje su visoko od prosjeka. Ne mislim na mirovine od rada. To jesu nepopularne mjere i jesu možda socijalno neosjetljive u trenutku kada se donose ali to jedini način da Hrvatska krene putem gospodarskog oporavka', kaže Ivanov.

Ovaj je poduzetnik i kroz godine najteže krize svoje poduzeće vukao sa 30 posto rasta. Ocjenjuje da je smjer rasterećenja poduzetnika koji Milanovićev tim najavljuje dobra stvar. 'Ma to je recept koji je poznat ako se on provede to je onda ocjena 5. Najvažnije je samo da se on počne provoditi konačno kao što se puno priča o onemogućavanja posljedica nelikvidnosti to zapravo najveća bolest gospodarstva. Sve je to povezano i sve to treba čim prije počet provodit', kaže Darko Pappo, direktor DIV-a.

Pappo Vladi savjetuje da stvori uvjete za biznis kao što su u Hrvatskoj konkurentnim zemljama; a poduzetnici će se onda pobrinuti da ostvare gospodarski rast.