Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PDV žurna tema

'Porez na imovinu opterećivat će i mnoge od nas koji sjedimo u Vladi!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Zoran Milanović naglasio je danas kako je zadatak Vlade pokrenuti gospodarski rast te kako će 'lomiti sve birokratske i druge otpore ulaganjima'.

'Cilj ove vlade je pokrenuti zemlju, a u tom cilju ćemo svi ovdje, čiji je to posao i misija, lomiti sve birokratske i druge otpore svim vrstama ulaganja koja mogu rezultirati većim zapošljavanjem, zadovoljstvom ljudi, s više posla i većim prihodima proračuna, koji u ovoj godini moramo sanirati na način koji možda nije najpopularniji i možda nije idealan, ali je nužan', rekao je Milanović na početku današnje sjednice Vlade.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika"

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić najavio je da će se izraditi novi model za plaće, koji će predviđati nagrade, ali i sankcije za menadžment državnih tvrtki, ovisno o njihovim poslovnim rezultatima.

'Bit ćemo odlučni'

Očekuje nas niz konkretnih i odlučnih mjera. Bit ćemo odlučni, ali ćemo pažljivo mjeriti, pa tek onda rezati ili dodavati, dodao je.

Milanović je to rekao reagirajući 'na opravdane reakcije u javnosti, a da bi odagnao sumnje' vezano uz porez na imovinu, povećanje PDV-a te objavu registra branitelja.

Kazao je da porez na imovinu postoji u svim europskim zemljama, ali i kako je riječ o 'delikatnoj materiji' u koju nitko nije ulazio preko noći, pa neće ni Hrvatska.

'Porez na imovinu je važna tema, ali ne preko noći', rekao je Milanović naglasivši da je to materija koja se tiče niza materijalnih interesa građana.

Interes je države da se uvede reda na tržišu nekretnina i da se porez plaća prema kriteriju vrijednosti imovine, a trenutno, upozorio je, 'u Hrvatskoj nije tako'.

'To je porez koji će jednog dana, kad bude uveden, a nikada neće biti drastičan, opeterećivati mnoge među nama koji sjedimo u vladi. Neke manje, a neke više', rekao je Milanović i naglasio kako se kod uvođenja tog poreza mora voditi računa o efikasnosti i da se suzbije sivo tržište iznajmljivanja nekretnina.

'Danas u Hrvatskoj imamo situaciju da se na najveći broj nekretnina i stanova koji se iznajmljuju ne plaća porez', upozorio je i dodao kako takva situacija rezultira povećanjem cijena nekretnina.

Porez na imovinu nije porez na vikendice

'To, u interesu građana, želimo ispraviti, vodeći računa da to ne bude udar na srednju klasu, da to ne bude porez na vikendice', poručio je.

Pitanje PDV-a Milanović je opisao kao 'žurnu temu', kazavši kako se ne radi ni o kakvoj velikoj financijskoj čaroliji nego o sredstvu koje stoji na raspolaganju da se stabilizira prihodovna strana proračuna.

'To je važno za Hrvatsku, to nije popularna mjera, pitanje je koliko je stimulativna, a u ovom trenutku je nužna. A učinit ćemo sve da zaštitimo ljude s nižim imovinskim statusom koji bi zbog uvođenja PDV-a mogli patiti. Ne želimo da se to dogodi', poručio je i rekao kako će biti uvedene diferencirane stope kao i niža stopa PDV-a u turizmu.

Registar branitelja ćemo objaviti, a najprije je potrebno promijeniti neke zakone, rekao je Milanović. Kad promijenimo zakone omogućit ćemo pristup javnosti svim općim podacima, a to je identitet, a sve drugo, kao što je ratni put ne mora biti javno objavljeno već dostupno državnoj upravi, rekao je.

'Objavit ćemo registar, ali ne i neke podatke za koje smatramo da mogu biti delikatni, oni ne moraju ići na internet. Ali ime i prezime, godina rođenja, to da, s tim siguran sam nitko u ovoj zemlji nema problema', rekao je.

Milanović je uputio i čestitku svim vjernicima koji slave i obilježavaju pravoslavni Božić.

'Uspostavljanje reda, a ne osiromašivanje građana'

Premijer Milanović na današnjoj se sjednici Vlade osvrnuo na tri ključna pitanja - porez na imovinu, povećanje PDV-a, te spekulacije o objavljivanju Registra hrvatskih branitelja.

Što se tiče poreza na imovinu, izjavio je kako je cilj uvođenja takvog poreza uspostavljanje reda, a ne osiromašivanje građana, te da će Vlada učiniti sve kako bi zaštitila one najugroženije.

Osvrnuvši se na Registar branitelja ustvrdio je kako će Registar biti objavljen, ali samo s općim podacima svakog branitelja, tj. imenom, prezimenom i godinom rođenja, a ostali podaci bi bili dostupni samo zaduženim institucijama.

Premijer je o povećanju PDV-a govorio kao o nužnosti koja bi trebala stabilizirati državni proračun, no isto je tako obećao niže stope PDV-a osjetljivim kategorijama, te za turizam.

Na dnevnom redu druge sjednice Vlade, unatoč apelu sindikata, nije točke unutar koje bi se raspravljalo o imenovanju predstavnika Vlade i njegovih zamjenika u Gospodarsko-socijalno vijeće kako bi to tijelo moglo nastaviti s radom.

Javne tvrtke u kojima radi 100 000 ljudi imaju velikih problema. I dok je menadžerima produžena odredba da najveća plaća može biti na razini ministarske, potpredsjednik Čačić tvrdi,  u upravama je najveći problem. Ima projekata, novca, ali uprave su loše i ne mogu realizirati projekte. Vlada će u sljedećih 60 dana osmisliti sustav kako nekoga u javnim tvrtkama nagraditi, ali i kazniti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene