Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekološka katastrofa

Dugootočki biser, uvala Saharun, zatrpana smećem iz Albanije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznata uvala Saharun na Dugom otoku prekrivena je smećem.

Nakon što je smeće doplutalo iz Albanije zatrpalo obalu Pelješca, ista se stvar dogodila i u uvali Saharun, na sjevernoj strani Dugog otoka, a postoji bojazan da smeće prijeti i sjevernom dijelu Jadrana zbog kretanja morskih struja i snažne južine. Smeće je u uvalu Saharun naneseno još prije nekoliko dana.

Pročitajte i ovo Rezultati istrage o odronu - 2 Ljutiti građani Misterij odrona na Jakuševcu: "To je zlostavljanje, da pitam bilo koga u gradu tko bi se s nama mijenjao za tih 6000 kuna...'' Ilegalna gradnja u Istri Uništavanje istarskih ljepota Betonirali i prisvojili kilometre obale, gradonačelnikov prijedlog odbijaju: "Pobunili su se aktivisti koji nisu aktivisti nego vlasnici imovine u prvim redovima"

>> VIDEO: Albanci otpad bacaju u rijeke, a mi ga čistimo s naših plaža

>> VIDEO i FOTO: Na Pelješcu užas, ne može gore!

'Radi se o onečišćenju nastalom djelovanjem morskih struja, a vjerojatno se radi o sličnom smeću kao što je to bio slučaj na dubrovačkom području, odnosno na Pelješcu i Mljetu', izjavio nam je zadarski dožupan Đani Bunja koji ipak kaže kako šteta nije takva kao što je to bilo na dubrovačkom području.

'Razmjeri katastrofe nisu toliki, ali se radi o smeću na ugroženom dijelu prirode u kojeg smo posljednjih godina dosta ulagali. Dio otpada kojeg smo pronašli na plaži je sanitetskog porijekla i trebamo što prije pristupiti čišćenju', rekao je Bunja koji je siguran kako je otpad albanskog porijekla što mu je dokazao i mr. Mirko Đinđić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije.

'Na nekim komadima smeća našli smo ambalažu na kojoj je jasno kako se radi o albanskom smeću, prije svega o onome iz albanskog grada Valona jer se neki njihovi certifikati nalaze na pojedinim komadima smeća', istaknuo je Đinđić. Osim sanitetskog, odnosno infektivnog otpada, na plaži se nalazi i kućni otpad, plastika i slično.

Oko 200 kubika smeća

'Na plaži Saharun se i inače u ovo doba godine nalazi smeća, pogotovo kada se radi o jakoj južini. Međutim, ovakve količine su puno veće od toga. Radi se o oko prilike 200-ak kubika smeća koje ćemo očistiti čim nam vremenske prilike to dopuste', rekao je Đinđić dodajući kako se pita hoće li čišćenje plaže biti Sizifov posao, odnosno hoće li iz Albanije tijekom zime doći do nove količine smeća.

'Mi smo već našem Ministarstvu kulture uputili izvještaj o ovom zagađenju', rekao je Đinđić dok je dožupan Bunja istaknuo kako će se Zadarska županija priključiti pokrenutoj inicijativi da se na razini države Albaniji uputi prosvjed radi ispuštanja smeća u more.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene