Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVE PROVJERAVAJU I USKOK I POLICIJA

Reporterka Provjerenog donosi nove detalje o Hrvatima u Ndoli: "Sve troškove snose sami." Opovrgnula je i informaciju iz jednog dnevnog lista

Aktualno Galerija Danka Derifaj Danka Derifaj Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Zambiji - 2 Hrvati u Zambiji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Zambiji - 1 Hrvati u Zambiji - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvati u Zambiji - 3 Galerija 1/4 >>
Reporterka Provjerenog Danka Derifaj i dalje je u Ndoli, gdje prati slučaj osmero uhićenih Hrvata. Javila se u Dnevnik Nove TV s novim detaljima.

Reporterka Provjerenog Danka Derifaj i dalje je u Ndoli, gdje prati slučaj osmero uhićenih Hrvata. Javila se u Dnevnik Nove TV s novim detaljima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore

Uhićeni Hrvati pušteni su da se brane sa slobode. Pitanje je kako će se sada pripremati do idućeg ročišta i kada bismo mogli znati presudu.

"Sada su u privatnom smještaju, nismo komunicirali. Drže se preporuka odvjetnika i suda da ni s kim ne komentiraju ništa. Pretpostavljam da u miru pripremaju obranu", kazala je reporterka Danka Derifaj i dodala kako su sljedeća dva ročišta 6. i 10. veljače, na kojima će iskaze davati i svjedoci, a iznosit će se i obrana, dok bi na trećem ročištu trebala biti izrečena presuda.

"No, ne možemo znati da će se to tako odviti", dodala je Derifaj.

Pitanje i kako se naši državljani financiraju, pomaže li im država u pripremi obrane.

"Država im ne pomaže financijski, a ne smije se miješati ni u pravnom smislu. Sve troškove snose sami, uz pomoć obitelji i prijatelja", kazala je reporterka Provjerenog i demantirala informaciju koju je danas pročitala u jednom hrvatskom dnevnom listu.

"Osvanula je informacija da se razgovara o izručenju, to nije točno. Pitali smo službenog predstavnika, koji je rekao da se o tome ne razgovara", kazala je Derifaj.

Na predmetu rade USKOK i policija

Dok hrvatski državljani u Zambiji pripremaju obranu na slobodi protiv teških optužbi za trgovinu djecom, svi detalji tog slučaja provjeravaju se i u Hrvatskoj.

Predmet je to na kojem ozbiljno rade i USKOK i policija. Dodatna saznanja od sudova zatražio je i Vrhovni sud, ali još nema jasnog odgovora zašto je baš sud u Zlataru priznao čak trećinu odluka o posvojenju u Kongu, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Je li u slučaju posvojenja iz DR Konga bilo trgovanja djecom, ima li naznaka organiziranog kriminala? Slučaj koji ima međunarodni karakter ozbiljno provjerava USKOK.

Tužiteljstvo je zakopčano, a sumnje da su dokumenti u Kongu krivotvoreni Zambija tek treba dokazati.

"Ja bih prvo rekla da naše Ministarstvo vanjskih poslova kao ni cijela država u ovom trenutku niti istražuju vjerodostojnost tih isprava niti izravno o tome razgovaramo s kongoanskim vlastima. Mogu samo reći da su te isprave bile predmet donošenja hrvatskih odluka, hrvatskih sudova", kazala je državna tajnica Andreja Metelko Zgombić.

U sve je uključen i Interpol, ali i hrvatska policija.

"Mogu reći da se sada provode izvidi u suradnji s USKOK-om. Taj predmet jedan je od prioriteta u radu policije u ovom razdoblju", kazao je u subotu glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Hrvatskim istražiteljima svoje postupke morat će objasniti i domaći sudovi koji su priznavali kongoanske papire. Odgovore od njih zatražio je čelni čovjek Vrhovnog suda.

"S Vrhovnog suda poručuju da je 16 općinskih sudova priznavalo strane sudske odluke, odnosno odluke iz Demokratske republike Kongo. Nije bilo odbijajućih prijedloga za takvim priznanjima. Navodi se i da nisu imali razloga sumnjati u vjerodostojnost tih sudskih odluka, pa samim time nisu ni tražili dodatnu provjeru vjerodostojnosti tih odluka", izvještava reporterka.

Ali nema odgovora zašto je trećina svih odluka donesena u Zlataru, i to posvojiteljima koji žive u Zagrebu. Doznajemo da su se predmeti dodjeljivali prema pravilu, nasumičnim odabirom suca. Hrvatska još nema ništa službeno od Konga - mogu li stranci legalno posvojiti dijete.

"U načelu su oni, Kongo, suspendirali posvajanja, ali samo u načelu, postoje izuzeci. Prema tome, ja bih rekla da je u ovom trenutku zaista moguće i legalno posvojiti dijete u Kongu, ja se nadam da će ovaj sudski postupak takvo nešto potvrditi kad je riječ o ovim našim državljanima", kaže Metelko Zgombić.

Njihova je sudbina u Zambiji neizvjesna. Zasad imaju podršku konzula u Pretoriji, ali državna tajnica potvrđuje da se raspravlja o odlasku u Ndolu.

A zambijski tužitelj nikome ne otkriva koje dokaze nakon mjesec i pol ima protiv hrvatskih državljana.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene