Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeruzalem Post

Zuroff nas ponovno proziva zbog skandiranja: 'Uvredljivo antisemitsko ponašanje na utakmici'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor Centra Simon Wiesenthala Efraim Zuroff oštro je osudio skandiranje ustaškog pokliča "Za dom spremni" tijekom nedavne prijateljske nogometne utakmice reprezentacija Hrvatske i Izraela u Osijeku i prozvao je hrvatske vlasti zbog izostale reakcije na takvo "uvredljivo antisemitsko ponašanje", ali i izraelsku veleposlanicu koja nije prosvjedovala zbog toga.

'Izraelska veleposlanica u Zagrebu trebala bi biti dobro upoznata s problemom takvih fašističkih iskaza i trebala je naći načina za prosvjed. Još više zabrinjava činjenica da su hrvatski premijer Tihomir Orešković i ministar obrazovanja i sporta Predrag Šustar prešutjeli i ostali sjediti na svojim mjestima na utakmici', napisao je Zuroff u autorskom članku za Jerusalem Post naslovljenom "Je li antisemitizam učestao u Hrvatskoj?".

Pročitajte i ovo Ilustracija U Velikoj Britaniji Židovi na udaru: ''Mi smo snažni i otporni, no eksplozija mržnje protiv naše zajednice je apsolutna sramota'' Slika nije dostupna "Mogu u prostorije župe" Načelnik Tisnog zabranio predstavljanje knjige na temu "Za dom spremni" u općinskim prostorijama

"S obzirom da su te povike jasno čuli svi na stadionu, izostanak njihove reakcije naznaka je tolerancije prema takvom užasnom, uvredljivom i jasnom antisemitskom ponašanju", istaknuo je.

Zamislite sljedeći scenarij, piše Zuroff, "izraelska nogometna dolazi na prijateljsku utakmicu u Njemačku. Na stadionu su kancelarka i ministar obrazovanja i sporta. Sve počne kao što je i planirano, izvedu se himne, ali nakon desetak minuta tisuće gledatelja iznenada počnu uzvikivati 'Sieg Heil! Sieg Heil! Mi smo Nijemci! Nacisti! Nacisti!", piše Zuroff i objašnjava kako je "Za dom spremni" ustaški ekvivalent nacističkom pozdravu.

Zuroff dodaje da je jedini odgovor ureda hrvatskog premijera na to bilo kratko priopćenje u kojemu se osuđuje korištenje simbola i slogana totalitarnih režima, a da pritom nije spomenuta utakmica na kojoj se to dogodilo.

Jedini su prosvjedovali hrvatski aktivisti za ljudska prava i lokalna židovska zajednica, navodi Zuroff i također piše da koliko zna nisu reagirali ni izraelski dužnosnici ni iz veleposlanstva niti iz nogometnog saveza.

Zuroff podsjeća da to nije prvi takav incedent na utakmici u Hrvatskoj te da je FIFA kaznila Hrvatsku zbog istih skandiranja na utakmici protiv Norveške, a da je na utakmici na splitskom Poljudu na terenu iscrtana svastika.

"Međutim, ti su incidenti samo vrh ledene sante puno šire i opasnije pojave jer su fašistički slogani u Hrvatskoj postali prihvatljivi te se smatraju izrazom domoljublja", ustvrdio je Zuroff, koji je događaje u Osijeku već dan poslije utakmice osudio u priopćenju objavljenom na stranicama Centra Simona Wiesenthala. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene