Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Opozicija samo čeka MMF'

Economist: Očekuje se skoro uhićenje Sanadera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tekstu pod nazivom 'Kordon Sanader' i nadnaslovom 'Hrvatska i korupcija' ugledni The Economist piše kako će Sanader uskoro biti uhićen.

'Atmosfera u Zagrebu ovih dana je usijana jer se očekuje skoro uhićenje bivšeg premijer Ive Sanadera', piše ugledni tjednik pozivajući se na dnevne novine oko slučaja bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića koji je nakon uhićenja policiji priznao kako je Sanaderu nosio vreće s novcem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istražno povjerenstvo sve istražuje Izjava Rohatinskog će pokazati je li Sanader govorio istinu Slika nije dostupna Osim kod građana na izborima Hebrang lagao cijelom narodu i prošao bez sankcija

Tjednik piše kako je Sanader opovrgnuo sve optužbe te da se žalio predsjedniku Europske komisije Jose Manuel Barrosu kako ga u Hrvatskoj 'politički progone'. 'No to mu neće pomoći, piše Economist. Podsjećaju kako je 2009. Sanader otišao s vlasti te je za nasljednicu postavio Jadranku Kosor koju opisuju kao dotad 'relativno nisko profiliranu' osobu u HDZ-u, a također pišu kako je Sanader otišao uvjeren da će moći vladati iz sjene.

>> 'Čudi me da velikan poput Sanadera nije rezervirao arkade'

>> 'Oporavak 2012., ali samo ako budu provedene reforme'

'Sada je ponovno sjeo na zastupničku stolicu u Saboru, iako neki sugeriraju kako je riječ o pokušaju da osigura imunutet', piše list. Podsjećaju kako se uskoro nadamo ulasku u EU, i to krajem sljedeće godine, no ističu kako su Hrvati u biti demoralizirani. Navedeno temelje na anketi Gallupa po kojoj se 70 posto Hrvata ne slaže s odlukama svojih vođa, a njih 89 posto smatra kako je Vlada korumpirana.

A gdje je opozicija?

Opozicija je začuđujuće tiha i nijedna stranka nema hrabrosti učiniti ono što je potrebno Još jednom ponavljaju kako bi korupcija mogla usporiti pregovore s Europskom unijom te da bi Europa mogla pričekati s primanjem Hrvatske dok se ne riješe afere oko ključnih ljudi. Po Economistu, u Hrvatskoj nije sjajna niti ekonomska perspektiva te ponavljaju riječi guvernera HNB-a Željka Rohatinskog kojega je predsjednik Europske središnje banke upozorio da Hrvatska ide u smjeru katastrofe.

'Vlada je započela sa smanjivanjem troškova, no njihovi potezi se mogu pokazati nedovoljnim s obzirom da će se morati odlučiti i na rezanje napučenog javnog sektora, piše list koji se dodirnuo i stranaka opozicije.

No, što je s njima? Iako su četiri stranke opozicije formirali pakt, nedavno nisu uspjeli osigurati glasanje o nepovjerenji vladi, ističu. 'Opozicija je začuđujuće tiha i nijedna stranka nema hrabrosti učiniti ono što je potrebno', prenose riječi analitičara Višeslava Raosa. No, također navode zaključke po kojima opozicija samo čeka MMF koji će srezati proračun i narediti masovna otpuštanja da bi poslije opozicija mogla preuzeti vlast i za sve kriviti svoje prethodnike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene