Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osim kod građana na izborima

Hebrang lagao cijelom narodu i prošao bez sankcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader se vraća, a da Hrvatska još nije doznala ni zašto je, zapravo, otišao. Znamo samo da je razlog koji je čula javnost, onaj kako nije želio trgovati teritorijem, izmislio predsjednik kluba HDZ-a Andrija Hebrang.

'Kad sam ja kao predsjednik kluba o njegovoj ostavci trebao održati govor jer je bila točka dnevnog reda, i tražio ga reci mi zašto si otišao?. On mi je odgovorio izmislit ćeš ti nešto', pojasnio je Hebrang.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'To se nikada nije dogodilo' Sanader: Mihanović iznio gnusnu laž, tužit ću ga Slika nije dostupna Najavio povratak Sanader: Pogriješio sam kad sam se povukao iz politike

I izmislio je, kako sam priznaje, ali zbog toga neće imati nikakvih sankcija.  No, je li moralno, a i politički odgovorno da predsjednik kluba vladajuće stranke priznaje da je za saborskom govornicom lagao cijelom narodu o jednoj tako bitnoj stvari poput razloga odlaska premijera? 'Naravno da nije normalno, ali nažalost je uobičajeno. Ako ništa, možemo cijeniti to što se naknadno, ako se, iznijela u javnost određena istina', smatra politički analitičar Višeslav Raos.

'Stranka često dogovori internu priču'

S jedne strane, u saborskom poslovniku nigdje ne postoji da se mora govoriti istina. S druge, to se očito podrazumijeva. Za razliku od suda ili povjerenstva, gdje se to naglašava. 'Problem je što politička praksa poznaje upravo to da u čestim situacijama neka stranka jednostavno interno dogovori priču, ili neku sliku koju želi poslati u javnost, koja ne mora uopće biti utemeljena na bilo čemu', uvjeren je Raos.

Doći i lagati. Svjesno i namjerno. I onda to još priznati. Klub ili stranka za takve poteze, svoje političare može sankcionirati. Ostalih sankcija nema, osim da 'postoji jasna sankcija građana - ona se zove izbori', pojasnio je Raos.

>> 'Sanader računa na političke sukobe i predizbornu utakmicu'

Andrija Hebrang sam je priznao tijekom predizborne kampanje kako 'u interesu Hrvatske nikad nisam lagao, ali sam govorio neistine'. 'Građani su općenito jako razočarani političarima. I već su navikli na sve najgore. Dakle, građani već općenito imaju predodžbu o političaru kao osobi koja laže, koja krši zakon, koja krade, uzima sebi za pravo ono što drugima ne daje', rekao je Raos. Teško da Hebrangov slučaj može dodatno pogoršati sliku o političarima.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene