Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U tijeku je najveća europska konferencija poslovnih anđela, EBAN Winter University 2016. U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski okupilo se tristotinjak poduzetnika i investitora iz cijelog svijeta.


Na konferenciji će se predstaviti i natjecati 20 startupova iz nekoliko zemalja. Vrijednost nagradnog fonda je 100.000 eura, a posebnu nagradu dodjeljuje i Nova TV. Govor je na konferenciji održala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a na panelu o tome kako Vlada može pomoći poduzetništvu, sudjelovala je i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Vezani članci Slika nije dostupna Nova TV nagradila startupovce koji su osmislili inovativni način tiskanja na tekstil Slika nije dostupna Legendarni pjevač Iron Maidena otkrio najbitniju formulu poduzetnika: 0+0=1!

"Dobar startup nije dobar startup, tajna je u dobrom timu. Na panelima koje smo uspjeli vidjeti ista je poruka, najvažniji je tim", kaže Peter Cowley, poslovni anđeo godine u Velikoj Britaniji. 

"Drago mi je da ovdje ima puno poslovnih anđela i investitora koji su spremni investirati u nove kompanije posebno u start up biznise", rekla je Grabar-Kitarović, dok je Martina Dalić skrenula pozornost na sredstva iz EU fondova gdje će se kroz financijske instrumente i agenciju HAMAG otvoriti mogućnost ulaganja i u kapital. 

Mladi su na konferenciji istaknuli da im je teško naći dobre ljude s kojima mogu realizirati svoju ideju, kao što im je teško doći do tržišta i postati vidljivi. Potvrđuje to i poduzetnik Luka Abrus, koji kaže da su ljudi glavni problem svake mlade firme, ali je problem i izlazak na svjetsko tržište. "Startup kao globalni skalabilni biznis nužno mora čim prije izaći što većem broju klijenata i zapravo je glavni problem naći prihode, naći klijente izvan Hrvatske i skalirati taj biznis u doista nešto veliko", kaže Abrus, dodajući da je i dvostruko oporezivanje veliki problem. 

"Ukoliko prodajete proizvod iz Hrvatske na američkom tržištu podložni ste dvostrukom oporezivanju, pa su tvrtke primorane smišljati različita rješenja kroz zemlje poput Irske, Mađarske, Rumunjske i druge, koje su uredile svoj porezni sustav za poslovanje s Amerikom. Rješenja postoje, ali su komplicirana i skupa za poduzetnike", kaže Abrus, koji dodaje da većina hrvatskih startupova ima sjedište u inozemstvu jer su tako zanimljiviji investitorima, ali i zato da si olakšaju poslovanje sa stranim klijentima.

Da bi postala zanimljivija takvim tvrtkama Hrvatska bi trebala pojednostaviti pravne okvire, veliki broj propisa, pročistiti zakone. "Zbog kompleksne situacije ovdje i možda nezanimljivosti hrvatskog tržišta stranim investitorima, u ovom trenutku, barem u svijetu IT-a, tvrtke će i dalje premještati svoja sjedišta na ta tržišta, dok će razvojne centre uvijek držati u Hrvatskoj", kaže Abrus, koji kaže da konferencije poput ove mogu pomoći domaćim poduzetnicima da vide kako razmišljaju svjetski poduzetnici, ali i političarima koji mogu vidjeti kako funkcioniraju ta moderna društva te kako se potiče stvarna inovacija. 

Konferencija EBAN Winter University 2016 je definitivno dobra prilika za upoznavanje s investitorima. Tu je i bogat nagradni fond za koji se natječu startupovi, a nagradu dodjeljuje Nova TV, jedan poseban paket u vrijednosti većoj od 150 tisuća kuna

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju