Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U tijeku je najveća europska konferencija poslovnih anđela, EBAN Winter University 2016. U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski okupilo se tristotinjak poduzetnika i investitora iz cijelog svijeta.


Na konferenciji će se predstaviti i natjecati 20 startupova iz nekoliko zemalja. Vrijednost nagradnog fonda je 100.000 eura, a posebnu nagradu dodjeljuje i Nova TV. Govor je na konferenciji održala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a na panelu o tome kako Vlada može pomoći poduzetništvu, sudjelovala je i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Vezani članci Slika nije dostupna Posebnu nagradu Nove TV na Zagreb Connectu osvojio je startup ''Nanodiy'' Slika nije dostupna PODUZETNIK, PILOT I GLAZBENA LEGENDA Ovo je njegova poruka svim mladim ljudima koji pokušavaju uspjeti u životu

"Dobar startup nije dobar startup, tajna je u dobrom timu. Na panelima koje smo uspjeli vidjeti ista je poruka, najvažniji je tim", kaže Peter Cowley, poslovni anđeo godine u Velikoj Britaniji. 

"Drago mi je da ovdje ima puno poslovnih anđela i investitora koji su spremni investirati u nove kompanije posebno u start up biznise", rekla je Grabar-Kitarović, dok je Martina Dalić skrenula pozornost na sredstva iz EU fondova gdje će se kroz financijske instrumente i agenciju HAMAG otvoriti mogućnost ulaganja i u kapital. 

Mladi su na konferenciji istaknuli da im je teško naći dobre ljude s kojima mogu realizirati svoju ideju, kao što im je teško doći do tržišta i postati vidljivi. Potvrđuje to i poduzetnik Luka Abrus, koji kaže da su ljudi glavni problem svake mlade firme, ali je problem i izlazak na svjetsko tržište. "Startup kao globalni skalabilni biznis nužno mora čim prije izaći što većem broju klijenata i zapravo je glavni problem naći prihode, naći klijente izvan Hrvatske i skalirati taj biznis u doista nešto veliko", kaže Abrus, dodajući da je i dvostruko oporezivanje veliki problem. 

"Ukoliko prodajete proizvod iz Hrvatske na američkom tržištu podložni ste dvostrukom oporezivanju, pa su tvrtke primorane smišljati različita rješenja kroz zemlje poput Irske, Mađarske, Rumunjske i druge, koje su uredile svoj porezni sustav za poslovanje s Amerikom. Rješenja postoje, ali su komplicirana i skupa za poduzetnike", kaže Abrus, koji dodaje da većina hrvatskih startupova ima sjedište u inozemstvu jer su tako zanimljiviji investitorima, ali i zato da si olakšaju poslovanje sa stranim klijentima.

Da bi postala zanimljivija takvim tvrtkama Hrvatska bi trebala pojednostaviti pravne okvire, veliki broj propisa, pročistiti zakone. "Zbog kompleksne situacije ovdje i možda nezanimljivosti hrvatskog tržišta stranim investitorima, u ovom trenutku, barem u svijetu IT-a, tvrtke će i dalje premještati svoja sjedišta na ta tržišta, dok će razvojne centre uvijek držati u Hrvatskoj", kaže Abrus, koji kaže da konferencije poput ove mogu pomoći domaćim poduzetnicima da vide kako razmišljaju svjetski poduzetnici, ali i političarima koji mogu vidjeti kako funkcioniraju ta moderna društva te kako se potiče stvarna inovacija. 

Konferencija EBAN Winter University 2016 je definitivno dobra prilika za upoznavanje s investitorima. Tu je i bogat nagradni fond za koji se natječu startupovi, a nagradu dodjeljuje Nova TV, jedan poseban paket u vrijednosti većoj od 150 tisuća kuna

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju