Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USPJEŠNI PODUZETNIK NA POLA PUTA IZMEĐU HRVATSKE I SAD-a

''Daleko smo mi od poduzetničke klime, klijente treba tražiti po svijetu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uspješni poduzetnik Luka Abrus za DNEVNIK.hr dao je intervju uoči konferencije EBAN Winter University 2016. na kojoj će biti jedan od panelista.

U Zagrebu se sutra otvara najveća europska konferencija poslovnih anđela EBAN Winter University 2016., koja se prvi puta održava u Hrvatskoj. Konferencija donosi pregled najnovijih trendova na domaćoj i inozemnoj startup sceni, koje će prezentirati ugledni poduzetnici i poslovni anđeli te brojni stručnjaci iz industrije visokih tehnologija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna FOND MILIJUN KUNA EBAN WINTER UNIVERSITY 2016 Hrvatski Nanodiy osvojio čak tri nagrade Slika nije dostupna EBAN Winter University 2016. Nova TV nagradila startupovce koji su osmislili inovativni način tiskanja na tekstil

Jedan od panelista je i Luka Abrus, izvršni direktor tvrtke Five i partner u tvrtki Shoutem.

Uz Zagreb, agencija Five izradom mobilnih aplikacija bavi se i u New Yorku, a sa sestrinskim Shoutemom - platformom za samostalnu izradu aplikacija zapošljava više od 130 ljudi.

Dizajniraju i razvijaju aplikacije za mobitele, pametne satove (Apple Watch), televizore (Apple TV, Chromecast), automobile (Ford, Jaguar, BMW, Audi) i web aplikacije. Izradili su i mobilnu aplikaciju za Rosetta Stone, jedan od najpoznatijih softvera za učenje stranih jezika.

Njihov Shoutem je platforma za samostalnu izradu mobilnih aplikacija s više od pet tisuća malih i srednjih korisnika diljem svijeta. Među klijente se ubrajaju i USA Today i School Messenger.

U intervju za DNEVNIK.hr Luka Abrus otkrio je s kojim se izazovima susretao prilikom osnivanja tvrtke te što bi savjetovao mladim poduzetnicima.

Kako ocjenjujete poduzetničku klimu u državi? Potiče li država dovoljno mlade poduzetnike?

Daleko smo mi od poduzetničke klime, o tome je već potrošena gomila tinte. Kod nas se uvijek priča o nekim poticajima i strategiji, dok sve što poduzetnici žele jest normalan okvir poslovanja.

Država ulaže velike napore u sprječavanje svih mogućih oblika varanja kroz propise, što rezultira represivnim i ograničavajućim sustavom čiji je zahtjeve teško pratiti svima koji žele poslovati potpuno po zakonu.

Umjesto da se pojednostavni i pročisti zakonski okvir i sve prilagodi defaultnom čistom i poštenom poslovanju, a tek onda drakonski kažnjavaju sva odstupanja i prekršaji, kod nas postoje propisi bez praktične svrhe koji su na snazi zbog nekog graničnog scenarija u nekoj desetoj grani industrije.

Što biste savjetovali mladim poduzetnicima koji tek ulaze u poduzetničke vode?

Savjetovao bih im da čim prije krenu pronalaziti klijente po svijetu. Odličan je tu primjer Izraela, gdje mlada tvrtka mora odmah biti globalna i ciljati na cijeli svijet, jer je domaće tržište premalo, a regija neprijateljska. I svi su od početka primorani razmišljati kako razviti globalni biznis i poslovati s klijentima u Europi, Americi, Aziji. Mi ćemo, kao softverski izvoznici, uvijek više nade polagati u mali privatni biznis u SAD-u kao novog klijenta, nego u veliki enterprise u Hrvatskoj.

S kojim ste se sve problemima i preprekama susretali tijekom pokretanja tvrtke?

Mi smo odabrali fokusirati se na razvoj poslovanja i rad s klijentima od početka, a sve ostalo prepustili uspješnijima i pametnijima od nas - knjigovodstvo, poreze, zaštitu na radu, itd. Nama je glavni izazov bio stvoriti globalni biznis i kulturu svjetske tvrtke, što interno, a što eksterno u komunikaciji i nastupu prema klijentima. Tako da birokracijskih prepreka nismo imali, samo kako namaknuti sredstva da što više vremena provodimo u SAD-u.

Jeste li ikad razmišljali o odlasku iz Hrvatske i što vas je natjeralo da ostanete?

Mi kao tvrtke Five i Shoutem već imamo ured u New Yorku gdje je trenutno 8 zaposlenih, tako da smo na neki način već i otišli van Hrvatske. No u Hrvatskoj danas imamo više od 130 ljudi i planiramo i dalje držati naše razvojne timove tu. Želimo ljudima omogućiti najbolje od oba svijeta - vrhunske uvjete rada u Hrvatskoj sa svim svojim prednostima (ostanak doma, more, planine, obitelj i prijatelji), i rad za svjetske klijente sa svojim prednostima (putovanja, iskustvo, rad na velikim i važnim projektima, ogroman individualni napredak). Osobno sam iz istih razloga negdje na pola puta između Hrvatske i SAD-a.

Što očekujete od nadolazeće konferencije?

Očekujem dobar networking, govornici su fenomenalni i prava je prilika čuti ih u Zagrebu. Vjerujem da će konferencija pokazati gdje smo u odnosu na ostatak svijeta - domaći poduzetnici da vide kako se mjere sa svjetskim poduzetnicima i kakav je njihov mindset, a domaća uprava i političari da vide kako doista funkcioniraju stvari i što pokreće moderna društva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene