Obavijesti Video Pretražite Navigacija
objavio Državni zavod za statistiku

Rast prosječne plaće u Hrvatskoj: Evo tko je na vrhu ljestvice

Ilustracija - 1
Ilustracija - 1 Foto: Getty Images
Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je za srpanj 1141 euro, što je na godišnjoj razini nominalno više za 13,4, a realno za 5,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema izvješću, objavljenom u srijedu, prosječna plaća od 1141 euro nominalno je niža za 0,8 posto, a realno za jedan posto u odnosu na lipanj.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća isplaćena je u djelatnosti zračni prijevoz, 1949 eura, dok je najniža bila u djelatnosti proizvodnje odjeće, 752 eura.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za srpanj iznosila je 984 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za srpanj iznosila je 1580 eura, što je nominalno niže za 0,6, a realno za 0,8 posto u odnosu na lipanj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uzrok nepoznat FOTO/VIDEO Velika eksplozija u centru Karlovca: Izbio požar, jedna je osoba ozlijeđena

Na godišnjoj je razini pak prosječna bruto plaća nominalno viša za 15,5 posto, a realno za 7,6 posto.

U srpnju je bilo prosječno 167 plaćenih sati, što je u odnosu na lipanj manje za 4,6 posto.

Prosječna neto plaća po satu za srpanj je iznosila 6,65 eura, što je u odnosu na lipanj više za 3,3, a u odnosu na srpanj prošle godine za 13,5 posto.

U razdoblju od siječnja do srpnja prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila je 1126 eura, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine nominalno više za 12, a realno za 2,3 posto.

Najveći rast plaća

Najveći je rast prosječnih neto plaća u posljednjih godinu dana zabilježen u zdravstvu i socijalnoj skrbi (17,7 posto), zatim u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (16,9 posto).

Rast od više od 15 posto zabilježen je u građevinarstvu, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu te javnoj upravi i obrani. 

Pročitajte i ovo Kradljivica po grobljima - 3 beskrupulozna kradljivica FOTO Ovo je žena koja krade po grobljima, opljačkala je i grob djeteta: "Došla je bijelim autom"

Od najvišeg do najmanjeg rasta poredani su: umjetnosti, zabava i rekreacija, poslovanje nekretninama, prijevoz i skladištenje, ostale uslužne djelatnosti, prerađivačka industrija, obrazovanje, stručne znanosti i tehn. djelatnosti, trgovina, opskrba vodom i gospodarenje otpadom, pružanje smještaja i priprema hrane, opskrba strujom i plinom, informacije i komunikacije te financije i osiguranje. 

Prosjek je porast od 13,4 posto.

Ilustracija - 1 Infografika: U kojim su djelatnostima u Hrvatskoj najviše porasle plaće? Foto: Marko Picek/Pixsell

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene