Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna tvornica T7 Vis

Dugoj Resi prijeti ekološka katastrofa, a ministar Bačić izbjegava medije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Život u smradu i uz neprestane zdravstvene probleme doveo je stanovnike Duge Rese na rub strpljenja: prosvjeduju i traže da tvrtka T7 Vis, za koju sumnjaju da spaljuje opasni otpad, odmah ode iz grada.

Radi se o tvrtki Davora Patafte, kojeg se sumnjiči da je s gradonačelnikom Varaždina, Ivanom Čehokom, upravo preko spomenute tvrtke protu-zakonito izvlačio novac iz gradskog proračuna. I dok oba sjede u istražnom zatvoru, u Dugoj Resi optužuju - u naš grad je došao pod krinkom tekstilnog biznisa, no glavna djelatnost sada je spaljivanje opasnog otpada.

Pročitajte i ovo HDZ-ovi ministri na terenu - 1 Priprema za izbore HDZ-ovci u punoj mobilizaciji prije izbora: Sedmorica su svoj dan proveli na terenu Zatvoreni balkon 1000 do 5000 eura Novi zakon mogao bi uvesti neočekivanu zabranu: "Ne može svatko raditi što želi, zgrade nisu privatno vlasništvo"

Mnoštvo okupljenih građana Duge rese tvrde, proizvodnja nekakvih suncobrana tek je krinka za puno unosniji biznis. Zbrinjavanje opasnog otpada. Građani su se okupili zahtijevajući pravo na čisti zrak i rijeku Mrežnicu i to već drugi put u tjedan dana. Naime, većina je na vlastitoj koži, ili bolje rečeno dišnim putevima osjetila da se u građu događa nešto neobično.

Zrak smrdi, pecka ih grlo, iz tvorničkog dimnjaka suklja magličasti dim. Boje se bolesti, jer se navodno radi o kancerogenim spojevima, produktu spaljivanja otpadnih ulja, a sve zbog nečije financijskog interesa, tvrde. Iz Uprave sporne tvornice T7 Vis poriču sve optužbe i tvrde da nije istina da spaljuju otpad, ipak, činjenice im ne idu u prilog.

Dugorešani optužuju lokalnu tvornicu tekstila T7 Vis, da u svojim postrojenjima spaljuje opasna otpadna ulja, čiji rezultat su trovanje zraka kancerogenim spojevima. 'Oni su ušli u grad kao jedna tekstilna tvrtka koja će naslijediti tradiciju pamučne industrije, na kraju je ispalo da su zaposlili 200 ljudi koji za neke minimalne plaće šivaju suncobrane, a da im je osnovna djelatnost od koje zarađuju spaljivanje tog otpada', ističe dr. Višnja Mihalić Mikuljan, internist ginekolog u Dugoj Resi.

Sumnje građana potvrdila je i inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, koja nakon nekoliko posjeta tvornici zaključuje kako se ovdje nepropisno spaljuju opasna otpadna ulja i izdaje zabranu daljnjeg gospodarenja opasnim otpadom. Državno odvjetništvo u Karlovcu podiže kaznenu prijavu. Nekoliko tjedana nakon izdavanja zabrane, isto Ministarstvo zaštite okoliša sada tvornici daje dozvolu za suspaljivanje i skladištenje otpada. Proteklog tjedna gradonačelnik Duge Rese, štoviše spomenutoj tvrtki uručuje nagradu za gospodarski doprinos gradu.

'Gledajte, to treba još i dokazati, jednostavno u tom djelu, mjerenja su napravljena, mi poštujemo zakonsku proceduru, Ministarstvo je izdalo dozvolu, ja ne mogu komentirati odluku Ministarstva, vidjet ćemo sto ce nalazi mjerenja pokazati', kaže Ivan Barišić, gradonačelnik Duge Rese. 'u Dugoj Resi tvrdimo da nema razloga za zabrinuto što i mi očekujemo da ce državne institucije to potvrditi!', ističe Ranko Vlahek, direktor razvoja poslovanja T7 Vis-a.

Jedini odgovor koji smo dobili iz Ministarstva zaštite okoliša jest da je inspekcijski nadzor u tijeku. Ministar zaštite okoliša Bačić izbjegava razgovor o ZR ovoj temi, a Dugorešanima je prekipjelo.

Činjenica je da su svi rokovi koje su Ministarstva odredila i gradu i tvornici za mjerenja emisija ispušnih plinova prekoračeni. Ima tu još niz nelogičnosti koje zahtijevaju objašnjenje, sama činjenica da je isto Ministarstvo izdalo i zabranu i dozvolu rada je apsurdna. No, ono što je ovog trenutka najvažnije što prije ustvrdili što se nalazi u zraku koji Dugorešani udišu, i naravno, zaustaviti potencijalnu zdravstvenu i ekonomsku katastrofu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene