Provjereno večeras donosi nastavak priče o Dugom Ratu u kojem mještani desetljećima upozoravaju na štetni nesanirani otpad.

Galerija Provjereno o Dugom Ratu Provjereno o Dugom Ratu Provjereno o Dugom Ratu +1 Provjereno o Dugom Ratu

Iako su dosad investitori na prostoru bivše tvornice ferolegura tvrdili da opasnosti nema, Provjereno doznaje kako rezultati najnovije analize, provedene na četiri uzorka, pokazuje da nije tako. Premašene su dopuštene vrijednosti opasnih spojeva, što ostatke troske čini opasnima po zdravlje ljudi, kaže za Provjereno Tonči Bauk, načelnik Dugog Rata.

Vezani članci Provjereno: Lana Križanić - 3 Vrijeđali su je, govorili joj da je lijena: Procjenjuje se da u svakom razredu u Hrvatskoj sjedi barem jedna osoba s tom dijagnozom Neočišćena troska zagorčava život stanovnicima Dugog Rata - 5 Provjereno istražuje crnu točku Jadrana: Mještani kažu da nema obitelji bez oboljelih od raka, svi strahuju zbog neočišćene troske

I dok otpad stoji nesaniran, država se spori s investitorom koji je umjesto sanacije, godinama bez dozvole eksploatirao ferokrom iz troske i na njemu zarađivao nemali iznos. Sve to za Provjereno su potvrdili i bivši radnici te tvornice koji kažu kako je akcija trajala nekoliko mjeseci, za što je bio nabavljen i posebni stroj. Potpisali su tada ugovor kojim su se obvezali, kažu, da neće ništa pričati deset godina, a iako je taj ugovor nedavno istekao, pred kamere staju tajnoga identiteta. Boje se za svoju sigurnost jer, kažu, mutni su to poslovi, vrijedni milijune.

"Firma koja je došla, njoj je bilo u interesu da što više kroma izvuče, a nije ih bilo briga da se teren sanira. Direktno se vadilo iz mora. Bageri su bili, koji su kopali", kaže jedan od izvora, a drugi dodaje: "Odvajao se iz šljake ferokrom u pogonu koji je bio napravljen, postavljen, i taj ferokrom se dalje prodavao."

Kažu, u 24 sata vadilo se po 60 tona sirovine. "Cijena je bila, koliko smo mi mogli saznati oko 3 eura. Bilo je jedno bilo 3 eura. Jedna vreća koja je bila punjena, u kojoj je bila tona, koštala je 3000 eura", priča jedan od sugovornika.

Tko, kako i kada će odgovarati za ilegalan biznis, ali i potencijalno ugrožavanje zdravlja stanovnika Dugog Rata? Nastavak priče iz nimalo idiličnog dalmatinskog mjesta, večeras u Provjerenom u 22:45 donosi Ana Malbaša.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju