Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi s ugovorom

U našem turističkom biseru skupo je i umrijeti: "Sinu sam napisala da me kremira u Zagrebu"

Aktualno Galerija Groblje - 1 Groblje - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Groblje - 2 Groblje - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Groblje - 3 Groblje - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Groblje - 4 Galerija 1/4 >>
Dubrovčani imaju sve više problema s mjestom na groblju. Njega nema, a dok ga je i bilo cijene za posljednje utočište bile su iznivno visoke.

Dubrovnik već dugo muku muči s nedostatkom mjesta za posljednja počivališta. Kada se problem počeo rješavati, došlo je do kašnjenja na izgradnji novog groblja.

Dubrovačko groblje Boninovo, bilo je jedno od najskupljih za trajno počivalište. Grobnice su stajale koliko i manji stan, a sad mjesta više nema. Živi ogorčeni jer smatraju kako je grad trebao osigurati više mjesta za mrtve.

"Iskreno brinem se i smatram kako nema dovoljno pozicija u gradu mjesta za ukop. Dubac jest jedna od novijih opcija, nadam se da će biti još mjesta, ali i da će biti jeftinije", kazao je Dubrovčanin Davor.

Pročitajte i ovo Podaci - 1 Brzina interneta Hrvatski Telekom mora platiti 5,9 milijuna eura: "Određivanje ovakve drakonske kazne je izvan svakog razumnog okvira"

Nekima je toliko skupo da će svoje vječno počivalište pronaći drugdje.

"Trebali bi osigurati mjesto ako već doprinosimo, bogati i tako. Sve sam sinu napisala da me kremira u Zagrebu i na Sunčanoj poljani prospe. Odavde sam, roditelji su mi iz okolice, ali se tu ne bih ukopala" tvrdi Mirjana.

A sve i da želi, gospođa Mirjana ne može kupiti grobnicu na gradskom groblju.

"Grobnice mi nemamo na prodaju. Sve što smo radili, sve je za zajedničko korištenje, nemamo na prodaju", rekao je direktor groblja Boninovo Marijan Dadić.

Pročitajte i ovo Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo

Zajedničke grobnice privremena su rješenja i daju se u najam na deset godina, nakon čega obitelj pokojnika mora naći novu lokaciju za ukop. Trajno rješenje je groblje Dubac, kapitalni projekt koji je trebao biti gotov još sredinom 2021. godine. Na toj lokaciji radovi još uvijek traju.

Novca ima, projekt financiraju Grad Dubrovnik i općina Župa dubrovačka, no nema radne snage.

"Mi čitavo vrijeme vršimo pritisak na izvođača da pojača radnu snagu. Hoće li se to dogoditi mi ne možemo znati, ali imamo obećanja da će doći neke grupe.  Najveća bi šteta bila raskinuti ugovor jer bi to odužilo postupak u nedogled", tvrdi Đuro Lonza, direktor Groblja Dubac.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Dvije kriminalne skupine Svi detalji velike akcije USKOK-a zbog ilegalnog uvoza luksuznih vozila: Među kupcima sportaši, poduzetnici i odvjetnici

Za sve one koji su grobnice rezervirali do sredine prošle godine, cijene su bile od 5 do 10 tisuća eura. Vrijedi napomenuti kako u jednu veću grobnicu stane čak 16 lijesova.

Cijene su sada za 20 posto veće, a mjesta je sve manje. Radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine, a dotad su na raspolaganju privremene grobnice. Takvih je devet na Dupcu, a kapacitet je 90 pokojnika.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene