Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporavak Zagreba i Europe

Dubravka Šuica otkrila što Hrvatska treba napraviti da bi od Europske unije dobila novac za oporavak

O porukama Ursule von der Leyen vezanima uz novac za oporavak Zagreba razgovarali smo s potpredsjednicom Europske komisije zaduženom za demografiju i demokraciju, Dubravkom Šuicom.

Dubravka Šuica u razgovoru za Dnevnik Nove TV otkrila je što Hrvatska treba napraviti kako bi dobila novac za oporavak od Europske unije i kolika će biti pomoć za obnovu Zagreba. Na početku se osvrnula na mogućnost ostvarenja ambicioznih ciljeva o kojima je pričala Ursula von der Leyen.

Pročitajte i ovo Slab potres pogodio Zagreb Magnitude 1,2 Slab potres uznemirio dio Zagrepčana: "Osjetilo se kao kratka grmljavina" Ilustracija Za podizanje standarda Poljska će dobiti 137 milijardi eura od EU-a: "To je hrpa novca, dobro ćemo ga iskoristiti"

„Većina ciljeva je vezana za dogovor s Europskim vijećem, što znači s premijerima i šefovima država, ali nadamo se da usred ove pandemije da ima dovoljno razumijevanja i da se shvaća da je Komisija jedini autoritet koji ima dovoljno kreditnog kredibiliteta da može taj novac pribaviti i da temeljem tog novca zapravo možemo nastaviti dalje vršiti reforme i vraćati se na one položaje na kojima smo bili prije ove pandemije“, rekla nam je.

Dodala je kako vjeruje da možemo postati puno bolji, puno moderniji i puno zeleniji, kao što je von der Leyen i rekla. Objasnila je i što je sve potrebno napraviti za novac iz europskog fonda za oporavak.

„Sredstva idu za svakoga. I ribara i malo obiteljsko gospodarstvo i mala i srednja poduzeća, dakle svatko će ovdje naći svoj prostor ukoliko naravno bude u skladu sa zelenim i digitalnim, a to su dva najvažnija prioriteta ove Europske komisije“, dodala je.

Istaknula je kako svi očekivano trebaju putem svojih općina, gradova i županija ući u nacionalni program, a vjeruje i da će isti biti dovoljno jasan, da će ga Europska komisija evaluirati i temeljem toga krenuti s projektima. Kada je riječ o novcu iz europskog fonda solidarnosti za obnovu Zagreba istaknula je i kakav iznos očekujemo.

Dobili smo prvu tranšu, 89,9 milijuna eura i to je prvi put da je neka država članica povukla tako veliki novac u jednoj tranši, međutim, sada slijedi oko 500 milijuna, a čak mi govore neki izvori da će biti skoro 600 milijuna eura iz fonda solidarnosti, međutim to treba odobriti europski parlament i europsko vijeće“, tvrdi Šuica.

Ipak, ne misli da će se to dogoditi do kraja godine. Osvrnula se i na demografsku obnovu koja je prošle godine uvrštena u strateški program Europske unije. Tvrdi kako se u doba krize koronavirusa pokazalo da su ruralna područja puno atraktivnija od velikih aglomeracija

„Također se virus i sporije širio i u tom smislu ako osiguramo radna mjesta, a osigurat ćemo radna mjesta i tamo ako dovedemo digitalnu infrastrukturu, a digitalna Europa je upravo jedan od ključnih prioriteta za europski zeleni plan“, naglasila je Dubravka Šuica.

Napomenula je i kako Hrvatska ima veliku šansu za budućnost ako uspije objediniti sve te planove, ali i kako je za to potrebna jača administracija.

„Samo ako budemo znali, ako naša javna administracija bude znala izraditi programe i projekte, ali ne samo javna administracija, nego, kao što sam rekla i privatnici koji imaju šansu doći do ovog novca i realizirati svoje projekte i svoje kreativne poduzetničke ideje“ zaključila je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene