Europska komisija (EK) u utorak najavljuje prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj zbog potresa koji je pogodio Zagreb, u vrijednosti odd 88,9 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a (FSEU), priopćeno je iz te institucije.

Galerija


Hrvatskoj će se predujam, najviši isplaćen iz FSEU-a, isplatiti u narednim danima. EK će u međuvremenu dovršiti analizu zahtjeva hrvatskih vlasti i predložiti konačni iznos pomoći koji potom trebaju odobriti Europski parlament i Vijeće.

Vezani članci Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije Vučić pisao Plenkoviću nakon pozitivnog testa na koronu: "Želim Vam dobro zdravlje i brz oporavak" Dubravka Šuica - 1 Dubravka Šuica otkrila što Hrvatska treba napraviti da bi od Europske unije dobila novac za oporavak

Komisija ističe da se tim sredstvima podupire Hrvatsku u nastojanjima da pruži pomoć stanovništvu i ponovno uspostavi najvažniju infrastrukturu i usluge, stoji u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković je avansna sredstva od 89 milijuna eura najavio u srpnju, dodavši kako se nakon toga očekuje "nešto više od 500 milijuna eura".

"Današnjom odlukom nastoji se ublažiti veliki teret koji ta zemlja nosi i ponovno pokazati solidarnost EU-a u takvim teškim vremenima", istaknula je u utorak povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

FSEU je fond osnovan 2002., a u okviru njega pruža se financijska potpora državama članicama i zemljama pristupnicama nakon teških prirodnih katastrofa. Dosad se koristio za 88 katastrofa u 24 države, u iznosu od 5,5 milijardi eura, dodaje se u priopćenju.