Obavijesti Video Pretražite Navigacija
predujam

Stiže novac! EK isplaćuje 88,9 milijuna eura pomoći Zagrebu nakon potresa

Obnova Zagreba od potresa - 3
Obnova Zagreba od potresa - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Obnova Zagreba od potresa - 3 Galerija 1/1 >>
Europska komisija (EK) u utorak najavljuje prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj zbog potresa koji je pogodio Zagreb, u vrijednosti odd 88,9 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a (FSEU), priopćeno je iz te institucije.

Hrvatskoj će se predujam, najviši isplaćen iz FSEU-a, isplatiti u narednim danima. EK će u međuvremenu dovršiti analizu zahtjeva hrvatskih vlasti i predložiti konačni iznos pomoći koji potom trebaju odobriti Europski parlament i Vijeće.

Pročitajte i ovo Voditelji Dnevnika Nove TV, Romina Knežić i Petar Pereža Jedan odbio, drugi pristao Propustili veliku priliku - čelnici najvećih stranaka nisu iskoristili poziv Dnevnika Nove TV: "Ja sam jedva čekao" Andrej Plenković Aktualne teme Plenković: ''Priča oko Turudića je apsolvirana. Gnjusna je laž to da sam vršio pritisak na USKOK''

Komisija ističe da se tim sredstvima podupire Hrvatsku u nastojanjima da pruži pomoć stanovništvu i ponovno uspostavi najvažniju infrastrukturu i usluge, stoji u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković je avansna sredstva od 89 milijuna eura najavio u srpnju, dodavši kako se nakon toga očekuje "nešto više od 500 milijuna eura".

"Današnjom odlukom nastoji se ublažiti veliki teret koji ta zemlja nosi i ponovno pokazati solidarnost EU-a u takvim teškim vremenima", istaknula je u utorak povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

FSEU je fond osnovan 2002., a u okviru njega pruža se financijska potpora državama članicama i zemljama pristupnicama nakon teških prirodnih katastrofa. Dosad se koristio za 88 katastrofa u 24 države, u iznosu od 5,5 milijardi eura, dodaje se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene