U sklopu koordiniranih inspekcijskih nadzora turističke sezone, više od 40 inspektora Državnog inspektorata "češljalo" je u četvrtak poslovanje na otoku Pagu. Obavili su 127 inspekcijskih nadzora i utvrdili niz nepravilnosti.

Galerija +0 Ilustracija

Četrdeset inspektora Državnog inspektorata u četvrtak je češljalo poslovanje tvrtki na otoku Pagu, a prioritet im je bio nadzor rada ugostiteljskih objekata.

Vezani članci Kuhinja, ilustracija Građani, oprez! S tržišta se povlače ovi noževi, ako ih imate, nemojte ih koristiti Začini, ilustracija Sve na jednome mjestu: Pogledajte koji su sve proizvodi u zadnje vrijeme povučeni s polica trgovina

U samo jednom danu na području Grada Paga i Novalje te okolnih općina obavljeno je 127 inspekcijskih nadzora u kojima su sudjelovali turistički, tržišni, sanitarni, veterinarski, poljoprivredni i fitosanitarni inspektori te inspektori rada i zaštite na radu, zaštite okoliša te vodopravni inspektori i inspektori oprema pod tlakom.

Poseban naglasak u nadzorima stavljen je na poslovanje ugostiteljskih objekata, navode u Državnom inspektoratu.

Od ukupnog broja utvrđenih nepravilnosti inspektori su u 62 slučaja primijenili načelo oportuniteta u skladu sa zakonom, odnosno nepravilnost je otklonjena tijekom inspekcijskog nadzora, a u preostalim slučajevima poduzete su prekršajne i upravne mjere.

Turistički inspektori utvrdili su niz slučajeva neposjedovanja police osiguranja za gosta, oglašavanja suprotno odobrenoj vrsti i kategoriji ugostiteljskih objekata te neisticanja oznake zabrane točenja alkohola mlađima od 18 godina. Sanitarna inspekcija utvrdila je nekoliko slučajeva nehigijenskih uvjeta u pripremi hrane.

Radnici "na crno"

Što se tiče radnika, utvrđeno je neprijavljivanje radnika te nezakoniti rad državljana trećih zemalja, odnosno takozvani rad na crno.

Iz djelokruga inspekcije rada u području zaštite na radu zbog utvrđenih nepravilnosti izrečena je zabrana uporabe strojarnice bazenske tehnike, kotlovnice i dijelova kuhinje. Inspekcija zaštite okoliša utvrdila je nepropisno zbrinjavanje otpada, priopćio je Državni inspektorat.

"Podsjećamo kako su inspekcije Državnog inspektorata na terenu kontinuirano, a u sklopu nadzora turističke predsezone i sezone, odnosno od 31. svibnja do 15. srpnja 2022. godine obavljeno je ukupno 1276 nadzora. U 702 (55 %) inspekcijska nadzora nisu utvrđene povrede propisa, a u 576 (45 %) utvrđeno je ukupno 888 raznih povreda. Od ukupnog broja povreda za 346 (39 %) primijenjeno je načelo oportuniteta", priopćio je inspektorat.

"Kako je u posljednjih nekoliko godina povećana ponuda, a time i interes za aktivan i pustolovni turizam koji zbog svojih specifičnosti predstavljaju rizik od ozljeda i njihovih posljedica za korisnike, turistička i inspekcija rada u području zaštite na radu u nadolazećem razdoblju posebnu pažnju će usmjeriti na pružanje takvih usluga; veslanja na dasci, bungee jumpinga te ski lifta na vodi. Ovim nadzorima bit će obuhvaćeni i organizatori i pružatelji usluge – vodiči", dodaje se u priopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju