Tržnica Dolac - 4
Tržnica Dolac - 4 Foto: Pixsell

U proteklih tjedan dana obavljeno je 310 inspekcijskih nadzora na tržnicama na malo, a prema preliminarnim podacima utvrđeno je 159 povreda propisa.


Nakon što su poljoprivredni, tržišni, sanitarni, inspektori rada i radnih odnosa te inspektori zaštite okoliša detaljno provjerili stanje na tržnicama na veliko, inspektori Državnog inspektorata nastavili su s inspekcijskim nadzorima na tržnicama na malo, a cilj je konkretnim potezima dati svoj izravni doprinos da građani znaju od koga kupuju i što kupuju.

U proteklih tjedan dana obavljeno je 310 inspekcijskih nadzora, a prema preliminarnim podatcima utvrđeno je 159 povreda propisa. U 130 slučajeva inspektori su primijenili tzv. načelo oportuniteta, odnosno nisu poduzimali prekršajne mjere te su omogućili ispravak nepravilnosti tijekom nadzora. Za preostale povrede propisa poduzete su zakonom propisane mjere.

Najčešće utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti tržišne inspekcije odnosile su se na neisticanje tvrtke, neisticanje cijena, a utvrđeno je i obavljanje neregistrirane djelatnosti trgovine, objavio je Državni inspektorat.

Sanitarna inspekcija utvrdila je nekoliko slučajeva u kojima zaposlenici nisu obavili zdravstveni pregled, a na zagrebačkim tržnicama, kako je rekao pročelnik Područnog ureda Zagreb DIRH-a Robert Kober poseban naglasak stavljen je na hladne vitrine, odnosno prodaju svježeg sira i vrhnja.

Inspektori zaštite okoliša utvrdili su, između ostalog, neodvajanje biorazgradivog otpada od miješanog komunalnog otpada, a poljoprivredna inspekcija je utvrdila niz slučajeva nepostojanje deklaracija na voću i povrću.

''Potrošačima moraju biti dostupne informacije o kojem proizvodu je riječ, tko proizvod otprema/pakira i zemlja podrijetla'', rekao je poljoprivredni inspektor Jozo Barišić koji je naglasio da poljoprivredna inspekcija nadzire i poljoprivredna gospodarstva kako bi nedvojbeno utvrdili da su proizvodi u ponudi na štandu doista proizvedeni na poljoprivrednim površinama koje su u Upisniku poljoprivrednika.

Zagrebačka tržnica Dolac - 3 Češljaju se tržnice diljem zemlje: Državni inspektorat objavio detalje velike akcije, do sada naplaćeno više od 40.000 kuna kazni
Mandarina - 4 Za razliku od većine voća i povrća, cijena ovog "žutog zlata" nije se mijenjala. Ali proizvođači se žale: "Ne ostane nam ni za pokrivanje troškova..."

Do sada su nadzori obavljeni u Zagrebu na tržnici Dolac, Jarun, Kvaternikom trg na tržnicama u Bjelovaru, Daruvaru, Karlovcu, Dugoj Resi, Sisku, Vojniću, zatim u Rijeci, Umagu, Labinu, Puli, Malinskoj, Krku, Cresu, Otočcu, Gospiću, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Makarskoj, Dubrovniku, Imotskom, Šibeniku te u Osijeku, Varaždinu, Čakovcu i Donjoj Stubici.

Koordinirani nadzori inspekcija Državnog inspektorata se nastavljaju i na ostalim tržnicama na malo u svim gradovima Hrvatske.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju