Na hrvatske tržnice stigla je mandarina, bogata vitaminom C, idealna za organizam uoči sezone jesenskih prehlada. Njezina maloprodajna cijena, za razliku od većine voća i povrća, nije se mijenjala, ali zato otkupna cijena zadaje glavobolju proizvođačima u dolini Neretve.

Galerija Mandarina - 3 Mandarina - 1 Mandarina - 2 +2 Mandarina - 4

Kada su mandarine u pitanju, blic anketa otkriva kakve su većini najdraže slatke i sočne. A kako prepoznati upravo takvu, znaju i kupci i prodavači. Tajna je u tankoj kori. Ovaj mirisni citrus, bogat vitaminom C, jedna je od rijetkih namirnica koju proizvodimo više od potreba. Pa se dio i izvozi.

Vezani članci Slika nije dostupna Oni su na izmaku snaga - prodaja je gora nego ikad Slika nije dostupna Danas smo tri svinjska odreska platili 15 kuna, a prije tri mjeseca...

"Jesu malo sitnije, nisu ono baš velike. Ima manje uroda, ali je puno kvalitetnija, zdrava i slatka, naravno“, kazao je Splićanin novinaru Dnevnika Nove TV Ivanu Kaštelanu.

Za razliku od većine voća i povrća njezina cijena na tržnicama ostala je kao i prošlih godina. Kupci su većinom isti oni koji kupuju desetke godina, a cijena je od osam do deset kuna po kilogramu. No, oduševljenja nema u dolini Neretve, jer proizvođači o toj cijeni za kilogram mogu tek sanjati.

"Naše žuto zlato nije plaćeno koliko bi trebalo biti plaćeno. I kad se sve raspodijeli nama ne ostaje niti pokriti naše troškove“, požalila se Zora Barešić iz Opuzena.

Borba je to koju s otkupljivačima vode iz godine u godinu. Kažu da je to proces koji uništava malog čovjeka jer im voće kupuju za tri kune ili manje. Pa ih se dio okreće i turizmu. Među stablima mandarina i grupa Slovenaca.

"Oni plate nama da su mogli doći uživati pogotovo po ovako lijepom vremenu. Uvijek im kažem da biraju one najljepše, sve vam je u cijeni, koliko god pojedete dok ste na plantaži“, zaključio je vlasnik i organizator Pavo Jerković iz Metkovića.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju