Viktor Orban
Viktor Orban Foto: Amir Hamzagic/Pixsell/Državni arhiv

Iz Hrvatskog državnog arhiva reagirali su u srijedu na izjave mađarskog premijera Viktora Orbana te poručili da Mađarskoj more nije moglo biti oduzeto jer ga nikada nije ni imala.


Orban je prošli tjedan izjavio da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da "joj nisu oduzeli more", očito se referirajući na hrvatsku obalu koja je nekoć bila u sastavu Austro-Ugarske Monarhije.

"Mađarski premijer Viktor Orban prošli tjedan izjavio je da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da 'joj nisu oduzeli more'. Gospodin Orban očito je zalutao u jednom 'bljesku' povijesti koji mu, jamačno, nije jasan", ocijenili su iz Hrvatskog državnog arhiva na svojoj službenoj Facebook stranici.

Zoran Milanović Milanović o Orbanovu svojatanju Hrvatske: "On očito ima neke komplekse, kukumače, ne doživljavam ga ozbiljno"

Njegovoj zemlji, kako su istaknuli, nitko more nije mogao oduzeti jer ga nikada nije niti imala. "Čak ni u tom povijesnom 'bljesku', koji Orbanu očito nije jasan, Rijeka nije bila mađarska, već je njome upravljao Riječki provizorij".

Budući da je, kažu, pitanje Rijeke i nakon Hrvatsko-ugarske nagodbe ostalo neriješeno ("Riječka krpica"), Hrvatski je sabor 20. srpnja 1870. prihvatio takvo stanje (Provizorij) pod uvjetom da to bude privremeno, a to je potvrđeno vladarovom odlukom od 28./29. srpnja 1870. Prema toj odluci, gradom i kotarom riječkim upravljao je guverner "Rijeke i hrvatsko-ugarskoga primorja" kojega je na prijedlog predsjednika vlade imenovao kralj, stoji u objavi.

Karta Velike Mađarske Izjava o "oduzetom moru", nije jedina: Pobrojali smo Orbanove gafove i podsjećanja na Veliku Mađarsku

"Dakle, Orban nešto što je privremeno i o čemu u konačnici odlučuje kralj, naziva mađarskim. Istinu o ovim događajima najbolje je potražiti u Hrvatskome državnom arhivu iz čijih se dokumenata može iščitati da niti jedan milimetar hrvatske obale nikada nije bio mađarski", istaknuli su iz Hrvatskog državnog arhiva.

"Hrvatsko-ugarska nagodba s famoznim dodatkom 'Riječkom krpicom' čuva se u Hrvatskome državnom arhivu. Ona je samo jedan od podsjetnika kako su se hrvatske granice pokušavale prekrajati i diplomatskim prevarama", poručili su.

Viktor Orban i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska reagirala na skandaloznu izjavu Viktora Orbana, mađarski veleposlanik pozvan na razgovor

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je ranije u srijedu da je izjava mađarskog čelnika Viktora Orbana o "oduzetom moru" netočna i neozbiljna i upozorio da je suradnja dviju zemalja u vrijeme kada EU uvodi energetske sankcije Rusiji potrebnija Budimpešti, nego Zagrebu.

"Te izjave nisu dobre, one ne pridonose nikakvoj pozitivnoj atmosferi, pogotovo kada se izgovore na jedan netočan i neozbiljan način", rekao je Plenković novinarima u Dubrovniku.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju