Državne tvrtke u prošloj su godini imale manju brutto dobit nego godinu prije. U isto vrijeme povećale su broj zaposlenih.

Galerija Videozid Vjekoslava Đaića o poslovanju javnih tvrtki (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Videozid Vjekoslava Đaića o poslovanju javnih tvrtki (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Videozid Vjekoslava Đaića o posloavanju javnih tvrtki (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Videozid Vjekoslava Đaića o posloavanju javnih tvrtki (Foto: Dnevnik.hr) - 1

U izvješću o upravljanju državnom imovinom, preliminarni podaci za prošlu 2017. godinu, kažu da su strateške i tvrtke od posebnog interesa za Hrvatsku imale prihod od 26, 2 milijarde kuna, rashodi su im bili 24,1 milijardu, a bruto dobit 2, 1 milijardu kuna. Godinu prije, prihodi su bili veći, rashodi manji i veća dobit. Kada se usporede 2017. i 2016., onda je vidljivo da je prihod manji 2 posto, trošilo se 5 posto više, a poslovni rezultat 43 posto manja dobit nego godinu ranije.

Vezani članci Ministar uprave Lovro Kušćević (Foto: Dnevnik.hr) Obećavaju smanjiti državnu upravu, a stalno ju povećavaju: U godinu dana zaposlili još 2700 ljudi! Agrokor (Foto: Filip Kos/PIXSELL) Vlada otkrila koliko je zaposlenih u Agrokoru

Ako se ovome dodaju i tvrtke gdje Hrvatska ima manje od 50 posto vlasništva, i neke od onih, poput INA-e, koje su na burzi, onda dolazimo do 318 milijuna kuna manje brutto dobiti. Pet tvrtki s najvećim smanjenjem bruto dobiti su Agencija Alan, koja svu svoju dobit mora uplatiti u proračun i to u korist oružanih snaga. Drugi, govorimo o padu dobiti, su Autoceste Rijeka - Zagreb, Hrvatska elektroprivreda, Hrvatska pošta te Hrvatska poštanska banka.

I dok dobit pada, raste broj zaposlenih. Prošle godine strateške i tvrtke od posebnog interesa imale su 39.084 zaposlenika. To je u odnosu na godinu prije točno 3279 zaposlenih više, odnosno 9 posto. Razlog je, stoji u izvješću, spajanje HAC ONC-a i Hrvatskih autocesta, čime su pripojena 2842 zaposlenika.

Tvrtke u proračun moraju uplatiti 60 posto svoje dobiti, osim gore spomenute agencije Alan koja uplaćuje sve. Te su uplate, ipak veće u odnosu na 2016.godinu. Prošle je godine uplaćena milijarda i 200 milijuna kuna, a godinu prije 756 milijuna kuna.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju