Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija iz državne tvrtke

Ministrov stan pod povećalom, javile se i Državne nekretnine: "Stan je dodijeljen prema pravilima. Nije luksuzan, a porezni obveznici nisu platili ulaganja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na tekst da si je Mario Banožić, još kao ministar državne imovine sam odabrao prostrani stan u centru Zagreba koji se potom zbog njega renovirao reagirala je i tvrtka Državne nekretnine.

MORH je prvi demantirao tu informaciju, a i iz Državnih nekretnina napise proglašavaju tendencioznima i neistinitima.

Pročitajte i ovo Bivši ministar obrane Mario Banožić Vještačenje Nakon Milanovićeve opaske oglasio se DORH: Istraga protiv Banožića i dalje je u tijeku Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 "Koji bijedni spin" HDZ žestoko uzvratio: "Baćuška Milanović, vrhovni lažljivac, neće otkriti od koga je uzimao novac"

Prenosimo regiranje.

"Cilj svakog pa i ovog trgovačkog društva je ostvarivanje dobiti. U 2019. neto dobit trgovačkog društva iznosila je rekordnih 38,7 milijuna kuna i ostvaren je rast od 73% u odnosu na 2018. te su smanjeni rashodi za 14% zahvaljujući planiranom i učinkovitom upravljanju imovinom iz portfelja Društva, odnosno stanovima i poslovnim prostorima u vlasništvu RH, pa tako i stanovima kategorija za službene potrebe. Zadatak trgovačkog društva je stavljati imovinu RH u funkciju i ulagati u imovinu RH, pa tako i u stanove za službene potrebe i popunjavanje njihovih kapaciteta u cijelosti jer se za stanove svim korisnicima naplaćuje boravak u stanu sukladno propisanim naknadama.

Društvo na 31. 12. 2018. i na 31. 12. 2019. ukupno upravlja sa 133 stana za službene potrebe koji se dodjeljuju korisnicima s pravom korištenja sukladno propisima i primjenjivoj Uredbi Vlade RH (Narodne novine 127/13). Prema javno dostupnom Planu poslovanja za 2019. ulagano je u nekretnine u vlasništvu RH te je javno dostupan podatak da je iz dobiti trgovačkog društva 2019. između ostaloga uloženo i oko 2,1 milijun kuna u stanove za službene potrebe, dok je u predmetni stan uloženo 170 €/m2.

Kako na ostalim službenim stanovima tako i na predmetnom službenom stanu vršeni su građevinski, tehnički, obrtnički i drugi potrebni radovi (javno dostupan podatak) ovisno o početnom stanju nekretnine o čemu je ovisila i visina ulaganja u pojedinu nekretninu. Stanovi nisu luksuzno opremljeni pa tako niti predmetni stan, već standardnom opremom iz trgovačkih lanaca Pevec, Ikea i Emmezeta... Dio stavaka koji se nalaze u javno dostupnom Registru ugovora o javnoj nabavi, a koje autor članka prikazuje kao troškove na navedenom stanu, nisu povezani s predmetnim stanom.

Porezni obveznici nisu platili ulaganja u nekretnine niti opremanje istih. Novac koji je uložen u povećanje vrijednosti imovine RH, sprečavanje od propadanja i produljenja vijeka trajanja, kako drugih oblika tako i oblika stanova za službene potrebe, dolazi iz dobiti trgovačkog društva, a ne iz proračuna RH. Društvo nije proračunski korisnik, a 2019. je ukupno doprinijelo proračunu RH s oko 43 milijuna kuna, a pandemijske 2020. oko 50 milijuna kuna.

Trgovačko društvo ne uređuje stanove izvanredno i na način kako je Nacional netočno sugerirao objavljenim člankom već se kontinuirano provode obnove, ulaganja i uređenja imovine prema planovima poslovanja i planovima nabave koji su javno dostupni pa tako i za 2019. Društvo ne ulaže u korisnika stana već ulaže u imovinu u vlasništvu RH i podiže vrijednost, pa tako i predmetnog stana, do ispunjenja pretpostavki za komercijalizaciju sukladno odlukama vlasnika. Aktualni korisnik u nekom trenutku će napustiti predmetni stan te će ga koristiti drugi korisnik sukladno pravu koje im pripada prema primjenjivoj Uredbi o mjerilima i kriterijima za dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave te drugih osoba.

Predmetnim stanom se, ukoliko vlasnik tako odluči, može raspolagati i prodajom na javnom natječaju kada će direktni prihod proračuna RH biti veći jer je nekretnina na poželjnoj tržišnoj lokaciji, u funkciji i održavana, a oprema i namještaj ostaju u vlasništvu Društva i tada se nastavljaju koristiti u bilo kojem stanu za službene potrebe.

Član uprave - direktor trgovačkog društva nema mogućnost niti dodjeljuje niti donosi odluke o dodjeli na korištenje stanove za službene potrebe. Korisnici sukladno uredbi Vlade RH imaju pravo na određenu kategoriju stana. Predmetni stan je dodijeljen prema uredbi o mjerilima i kriterijima sukladno propisima.

Člankom se također navodi da je 2019. bilo 360 praznih stanova, što je ukupan broj praznih stanova 2019., a ne stanova kategorije za službene potrebe. Društvo je 2019. na upravljanju imalo ukupno 133 stana kategorije za službene potrebe u cijeloj Hrvatskoj, a ne samo u Zagrebu, kao i popunjenost kapaciteta na 75% te stan u npr. Zadru nije na raspolaganju korisniku u Zagrebu. Stoga je broj praznih stanova statistički podatak te prazan stan za službene potrebe ne podrazumijeva da je isti odgovarajući za popunjavanje kapaciteta, da nije bilo u tijeku investicijsko i drugo ulaganje ili primopredaja stana.

Maliciozna i netočna je tvrdnja da se pokušalo prikriti ulaganje i opremanje predmetnog stana. Javna nabava nije cjepkana, a troškovi su knjiženi sukladno pravilima struke. Javna nabava se u svim slučajevima pa tako i ovome provodi sukladno Zakonu o javnoj nabavi i Pravilniku o jednostavnoj nabavi Društva (ovisno o iznosu predmeta nabave) sukladno Planu javne nabave (po predmetu nabave i po evidencijskom broju nabave) te se sukladno istima podaci javno objavljuju u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH i dostupni su javnosti kao i registar sklopljenih ugovora, planovi poslovanja i izvješća o poslovanju gdje se nalaze i podaci o stanovima za službene potrebe.

Društvo posluje zakonito i transparentno te su dokumenti koji su predstavljeni kao ekskluzivni zapravo planovi, izvješća i registri javno objavljeni i svi podaci lako dostupni zainteresiranoj javnosti, a od strane autora iz nama nepoznatih razloga, s neimenovanim izvorom na koji se poziva, predstavljeni tendenciozno i maliciozno narušavajući image Društva", stoji u priopćenju Državnih nekretnina.

Banožićev stan došao je pod povećalo jasnosti danas objavom teksta u Nacionalu u koje stoji da si je kao ministar državne imovine Banožić sam izabrao stan. Iz MORH-a su to demantirali, navevši kako Banožić sam nije birao stan te da nije ni obovljen za njega. 

No Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo je predmet protiv ministra obrane.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene