Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Gradu nisu zabrinuti

Novi problemi s projektom kojim se Rijeka i Hrvatska hvale: Državna revizija pronašla nepravilnosti u projektu EPK

EPK 2020 Rijeka - 3
EPK 2020 Rijeka - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija EPK 2020 Rijeka - 3 EPK 2020 Rijeka - 3 Foto: DNEVNIK.hr EPK 2020 Rijeka - 4 EPK 2020 Rijeka - 4 Foto: DNEVNIK.hr EPK 2020 Rijeka - 2 EPK 2020 Rijeka - 2 Foto: DNEVNIK.hr EPK 2020 Rijeka - 1 EPK 2020 Rijeka - 1 Foto: DNEVNIK.hr +4 Ivan Šarar Galerija 1/9 >>
Iz onog čime se Rijeka i Hrvatska hvale u svijetu stalno izranjaju novi problemi. Ovog puta nepravilnosti u projektu Europske prijestolnice kulture pronašla je Državna revizija.

Rijeka je kao Europska prijestolnica kulture zamišljena kao nikad glasnija, a pretvorena je u tihu i ni po čemu posebnu godinu. Kulturni događaji su na čekaju, no državna revizija u gradu Rijeci pronašla je nepravilnosti za 2018. godinu. Tiču se baš – europske prijestolnice kulture.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tužan kraj potrage Tragedija u Londonu: Dječak nestao iz kuće, pronađen u rijeci Temzi LIječnički tim tijekom operacije Izvedena rijetka transplantacija Veliki uspjeh riječkog KBC-a, muškarcu presadili bubrege bebe: "Malobrojni to mogu izvesti"

''U 2018. su sredstva od 13.708.500,00 kn doznačavana Društvu na temelju zahtjeva za isplatom, bez priložene dokumentacije. Na zahtjev državnog ureda za reviziju, Društvo je dostavilo Gradu izvještaj o provedenim aktivnostima. Ni Grad nije izvještavao Ministarstvo kulture i Ministarstvo turizma o utrošku sredstava koje je dobio u iznosu 32.800.000,00 kn tijekom 2017. i 2018., iako je trebao. Koncem 2018. ostalo je neutrošeno 21.800.000,00 kn. Državni ured za reviziju naložio je Gradu da kontrolira kako se ta sredstva troše'', stoji u odgovoru iz Državne revizije.

Nema zabrinutosti u Gradu

U gradu zbog toga nisu zabrinuti. ''Činjenica da smo dobili uvjetno mišljenje znači da to nije nešto što je protuzakonito ili kažnjivo, već manji nedostatak koji se trebao otkloniti i u međuvremenu je otklonjen. Rijeka 2020. je apsolutno sve zakonske dokumente koje mora izvještavati dostavila, a državna revizija je samo izrazila želju da bi htjeli da način izvještavanja bude precizniji'', kaže Ivan Šarar, pročelnik za kulturu grada Rijeke.

Utvrđeno je i da je umjesto neprofitne organizacije za provedbu programa osnovano trgovačko društvo. Zaposleno je i sedam zaposlenika više od planiranog. ''Prijavna knjiga nije operativni dokument nego okvir i tamo je pisalo da će neke programe raditi neke druge ustanove. Međutim, pokazalo se da oni nemaju kapaciteta'', kazala je Emina Višnić, direktorica Rijeke 2020.

EPK 2020 Rijeka - 3 EPK 2020 Rijeka - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Gradska oporba nepravilnostima nije iznenađena. ''Svi građani Republike Hrvatske su oštećeni za iznos od 32 milijuna i 900 tisuća kuna jer programa nema'', poručuje gradski vijećnik Hrvoje Burić.

Grad Rijeka uredu za državnu reviziju u zakonskom je roku dostavio plan kako će otkloniti nepravilnosti. A kako će organizirati nastavak godine kulture, građani još čekaju. ''Naravno da mi je žao da ovaj EPK kao događaj neće biti dobro odrađen'', kaže Riječanin Mauro.

Program stoji gotovo dva mjeseca, što kritizira i dio struke. ''Umjesto da skupe sve kreativce, oni otpuštaju 59 radnika i 13 zaposlenika koji rade, ne komuniciraju ništa sa širom javnosti tako da projekt do danas stoji'', rekla je umjetnica Vitomira Lončar.

Iz Rijeke 2020 odgovaraju da se planovi slažu, a dio tog plana za vraćanje u život kulturne godine bit će poznat u srijedu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene