Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska 'politička' banka

Državna banka u debelom minusu, privatne zgrću profit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Remetinečki pritvor puni se osumnjičenima iz Hrvatske poštanske banke. Iza rešetaka sada ih je već devetero.

Istodobno, minus na kontu jedine državne banke popeo se na više od dvjesto milijuna kuna, a nitko ne zna koliki će biti na kraju. Inače, sve ostale usporedive banke, ostvarile su goleme profite od nekoliko stotina milijuna, do milijarde kuna. Jedini je gubitaš, dakle, jedina državna banka, pod šapom politike, dakako.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj 'Bankomat' USKOK podigao optužnicu protiv čenika HPB-a Slika nije dostupna Proširena istraga Bivši čelnik HPB-a Protega ostaje u istražnom zatvoru

>> Protega se izjasnio da se ne osjeća krivim

HPB kao jedina komercijalna banka u državnom vlasništvu lani se smrznula debelo ispod nule. Gubitak je vrtoglavih 446 milijuna kuna. U HPB-u smatraju stručnjaci ne prevladava ekonomska politika. 'Već se zapravo vodila politika, dakle banke je poslužila za dnevnopolitičke svrhe, a zaboravlja se da se zapravo radi o banci gdje se upravlja i tuđim novcem', rekao je Damir Novotny, ekonomski analitičar. Akcija Bankomat pokazala je da su HPB-ovci na čelu s Josipom Protegom dali 170 milijuna neosiguranih kredita. U ovotjednom proširenju istrage ima još 41 milijun takvih kredita pa se šteta procjenjuje na ukupno 211 milijuna kuna. I sam Protega prije uhićenja od medija nije krio kriterije za loše plasmane. 'Na telefon su ga zvali i bivši premijer Ivo Sanader i bivši predsjednik Stipe Mesić i urigirali oko toga da bi Hrvatska poštanska banka trebala davati kredite određenim poduzećima', rekao je Josip Jagić, urednik financija business.hr-a.

A gdje poslovnu politiku diktira tržište drugi su i rezultati. Lanjska dobit ZABA-e je milijardu i pol kuna. Više od milijarde zgrnuo je i PBZ. Erste je zaradio 758, Reiffeisen gotovo pola milijuna, Splitska 395, Hypo 233 i mađarski OTP 111 milijuna kuna. Mnogi zazivaju prodaju HPB-a, no HNS-ov gospodarski strateg ne smatra da je država nužno loš gospodar. 'Ne treba se negativno miješati, treba se miješati pozitivno i to je sigurno jedan put koji su Europa i svijet odavno shvatili', rekao je Dragan Kovačević, gospodarski strateg HNS-a. Država ima problem upravljačkih funkcija odnosno kadroviranja, a za to ipak nitko ne odgovara. 'Nadzorni odbor je postavio ministar financija, pa je u tom slučaju i odgovornost na ministru financija i naravno na tom Nadzornom odboru koji je obavljao svoj posao. Odgovorna politika treba biti okidač i za poslovnu odgovornost', rekao je Jagić. 'Treba uspostaviti sustav upravljanja rizicima kao što to danas imaju sve hrvatske banke gdje se rizicima mora upravljati ne politički nego ekonomski', dodaje Novotny. Bez takvih uvjeta ne čudi što su i menadžeri radili za svoj džep. Samo nužne promjene HPB mogu vratiti u tržišnu utakmicu.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene