Najam stana od 60 kvadrata iznosit će 1500 kuna.


Država poziva sve zainteresirane građane da se do 15. rujna prijave za najam takozvanih POS stanova u Zagrebu i Osijeku. Donosimo tko se sve može prijaviti i o kakvim je stanovima riječ.

Država u ovom trenutku građanima nudi u najam 332 stana u Zagrebu i Osijeku. Riječ je o novogradnji po izuzetno povoljnoj cijeni.

Vezani članci Štromar o subvencioniranju stambenih kredita u 2020. godini i programu POS-a Uskoro novi krug prijava za subvencije na stambene kredite: ''Zbog pojedinaca trenutno je ljaga na mjerama'' Slika nije dostupna Država nudi 421 stan po nikad povoljnijim uvjetima

Cijena najma za stan od 60 metara četvornih bit će 25 kuna po kvadratu- odnosno 1500 kuna na mjesec. Za stanove veće od tog najam je 23 kune po kvadratu.

'Imamo čak slučajeva gdje su neki rekli 'mi bi taj stan za najam za naše roditelje, a mi ćemo useliti u njihov stan'. Dakle sve su opcije moguće i prihvatljive', kaže ministrica Anka Mrak Taritaš.

Za POS stanove prijaviti se mogu svi građani Republike Hrvatske.

'Od jeseni u Zagrebu kreće projekt najma državnih stanova'

Prednost ima onaj tko nema adekvatno riješeno stambeno pitanje i kome iznos najamnine čini 30% ukupnih prihoda. Dakle prednost za najam ovog stana imate ako vaša ukupna mjesečna primanja, odnosno ukupna primanja vaše obitelji ne prelaze 5 tisuća kuna na mjesec.

To znači da će vaš zahtjev imati više bodova od onog koji ima više primanja. Prema broju bodova napravit će se lista, a potom će se pozivati građani ,od prvog prema zadnjem, da odaberu stan.

'Dokle god želite, ali u bilo kojem času možete prekinuti, ali i u bilo kojem času tu nekretninu možete i otkupiti', odgovorila je ministrica na pitanje koliko dugo najam može trajati.

Cijena otkupa umanjuje se za do tada plaćene najamnine.

'Ako se ne odluče na kupnju nakon pete godine novi ugovor o najmu s novom cijenom', kaže Krešimir Žunić, voditelj prodaje APN-a.

Ustala sam iz kreveta i krenula prema kupaonici. Ona je sjedila u kuhinji, pušila i pila moju kavu'

U stanu u kojem je bila ekipa Dnevnika Nove TV ni režije neće biti visoke, jer je ugrađen najmoderniji sustav toplinskih pumpi.

'To je taj sustav energije koji omogućava najniže režije u gradu, govorimo oko 150 kuna mjesečno za ovakav stan', kaže Žunić.

U pogledu s jednog od ovih stanova novi stanari će uživati od sredine prosinca. Projekt POS stanova nastavlja se i u ostalim gradovima Republike Hrvatske.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook