Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Interes je velik

Cijene već od 15 eura: Država u vlasništvu ima tisuće nekretnina, a od najma ubire - milijune

Aktualno Galerija Državne nekretnine - 4 Državne nekretnine - 4 Foto: DNEVNIK.hr Državne nekretnine - 3 Državne nekretnine - 3 Foto: DNEVNIK.hr Državne nekretnine - 2 Državne nekretnine - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Državne nekretnine - 1 Galerija 1/4 >>
Država će blagajnu popuniti tako što će iznajmiti prostore u svojem vlasništvu. Što se i gdje nudi, kako izgledaju neki od praznih prostora, provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić.

Kreće prva ovogodišnja runda najmova u vlasništvu države. U ponudi su poslovni prostori, garaže i skladišta.

"Možemo reći da velika zainteresiranost ovisi o tipu natječaja, lokacijama koje dajemo u tom trenutku. Možemo reći da nam se uspješnost kreće od 60 posto naviše", objašnjava Željka Franić iz Državnih nekretnina. 

Pročitajte i ovo Plaće i cijene - 1 Skuplja i od Beča Visoke cijene, niske plaće: "Mi se šokiramo kad dođemo u Hrvatsku"

Početna cijena najma pojedinog poslovnog prostora ovisi o njegovoj kvadraturi, ali i o lokaciji. Onaj tko pobjedi na natječaju, prvi mjesec ne plaća najam. Prema iskustvu u Državnim nekretninama, u ovakve najmove kreću oni koji počinju svoje privatne biznise. Osim Zagreba, prostori su u još šest gradova. Početne cijene kreću se od 15 do nekoliko stotina eura. Potrebna je i jamčevina.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Hrvatskoj - 4 Teško do zdravstvene skrbi U ovom dijelu Hrvatske liječnika - ni za lijek: Mladi ne žele u manje sredine, a za one koji su ostali nema tko brinuti

"Sve što nije iskorišteno i namjenski je šteta da stoji i propada", smatra Dubravka iz Zagreba.

O bogatstvu države govori idući podatak – upravlja s otprilike 11 tisuća nekretnina, riječ je o poslovnim prostorima i stanovima. Godišnje se u državnu blagajnu od najma slije oko 7 milijuna eura.

Više pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene