Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužio ga

Podstanar odbija plaćati stanarinu, a ono što je napravio šokiralo je vlasnika: "U svoju kuću neću moći još mjesecima!"

Jason Roth pokraj vlastite kuće mora živjeti u kombiju
Jason Roth pokraj vlastite kuće mora živjeti u kombiju Foto: screenshot/kiro7.com
Stanodavac iz Washingtona tužio je svojeg najmoprimca nakon što je ovaj, kada više nije mogao plaćati stanarinu, cijelu kuću oglasio na platformi Airbnb.

Jason Roth iz Washingtona svoju je kuću odlučio iznajmljivati kako bi platio pilotsku školu.

"Zaista trebam svoju kuću natrag. Mediji su popratili moj slučaj i odlično je što je privukao pažnju, ali osobno mi ne donosi veliku korist. Želim živjeti u svojoj kući i nastaviti sa svojim životom, više ne želim živjeti u kombiju", zavapio je Roth u razgovoru za Insider.

Roth, po struci pripravnik za aviomehaničara, kupio je svoju kuću u Seattleu 2016. godine. Isprva je iznajmljivao sobe, a kasnije se odlučio oglasiti cijelu kuću kako bi dodatno zaradio. U ožujku ove godine u kuću je uselio Kareem Hunter, a Roth se preselio u manji stan. Dogovorili su mjesečnu najamninu od 4300 američkih dolara. O svemu postoji potpisana i ovjerena dokumentacija. Nakon što je platio samo dio prve mjesečne stanarine, Roth tvrdi da je Kareem prestao plaćati. Rekao je i da su pokušali dogovoriti plan plaćanja, no Hunter i dalje nije dao niti centa.

"Ne plaća mi, i još na mojoj kući zarađuje"

Umjesto da mu da novac koji duguje, Hunter je sobe u Rothovoj kući počeo oglašavati na Airbnbu, globalnoj platformi za iznajmljivanje smještaja.

"Dakle, ne samo da ne plaća meni, nego i zarađuje na mojoj kući, odnosno podrumu koji je oglasio za najam. A ja moram plaćati i održavanje i komunalne usluge", bijesan je Roth.

Zbog svega je tužio Huntera te od njega potražuje 47.248 dolara, od čega je 33.400 dolara stanarina, a ostatak su popratni troškovi. Zbog gomilanja troškova i neplaćanja računa, Roth je bio prisiljen iseliti iz stana koji je unajmio i život preseliti u – kombi.

Međusobno optuživanje

Optuženi Kareem Hunter pak tvrdi da je Roth odbio prihvatiti plaćanje zaostatka te inzistirao da stvar riješe na sudu kako bi naplatio osiguranje od deložacije. Tvrdi i da je uvjetovao raskid ugovora o najmu ako mu ovaj plati 40 tisuća dolara. U SAD-u neke police osiguranja nude zaštitu stanodavcima ako su tuženi za nezakonito iseljenje. No, ovaj slučaj nije standardno pokriće u većini polica osiguranja imovine za iznajmljivanje, a Roth tvrdi da takvu policu osiguranja - nema.

Hunter također tvrdi kako je Rothu rekao da će iznajmiti dijelove njegove kuće. Prema dokumentima kojima raspolaže Insider, čini se da je iznajmljivanje nekretnine putem Airbnba i drugih platformi za kratkotrajan najam dozvoljeno sve dok stanar ne tvrdi da je zastupnik ili zaposlenik vlasnika nekretnine.

U svoju kuću neće moći mjesecima

Lokalna medijska kuća KIRO7 piše da je Hunterov oglas Rothove nekretnine na kraju uklonjen zbog navodno nevažeće dozvole za najam jer je "dobivena korištenjem netočnih informacija o vlasništvu nad nekretninom".

Dvojac se nastavio prepucavati, a svemu slijedi višemjesečna pravna bitka. U međuvremenu Rothovi prijatelji prikupljaju novac kako bi mu olakšali trenutačnu situaciju i pomogli u plaćanju sudskih troškova.

On u svojoj kući neće moći živjeti još mjesecima – sudac je prvo saslušanje zakazao za ožujak iduće godine – nakon što istekne ugovoreni najam s Hunterom, piše Insider.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene