Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemaju napretka u karijeri

Deseci tisuća učitelja izašli na ulice u Lisabonu, traže bolje plaće i uvjete rada

Prosvjed u Lisabonu - 3
Prosvjed u Lisabonu - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prosvjed u Lisabonu - 2 Prosvjed u Lisabonu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed u Lisabonu - 3 Prosvjed u Lisabonu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed u Lisabonu - 1 Prosvjed u Lisabonu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed u Lisabonu - 4 Prosvjed u Lisabonu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjed u Lisabonu - 5 Galerija 1/5 >>
Deseci tisuća nastavnika javnih škola i drugog osoblja izašli su u subotu na ulice Lisabona tražeći veće plaće i bolje radne uvjete, čime su napravili dodatni pritisak na portugalsku vladu koja se bori s krizom.

Uzvikujući slogane poput "za banke postoje milijuni, za nas samo novčići", oko 80.000 prosvjednika i prosvjetnih radnika ispunilo je portugalsku prijestolnicu, rekli su iz policije.

Pročitajte i ovo Prosvjed protiv masovnog turizma u Španjolskoj - 2 masovni turizam Najveći otok u Španjolskoj i popularna destinacija buni se zbog turista: "Kupnja nekretnina je nemoguća misija" Prosvjedni skup Sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Preporoda - 6 nezadovoljni koeficijentima Upozorenje srednjoškolskog sindikata: "Ne ispuni li nam Vlada zahtjeve, organizirat ćemo vlastiti prosvjed"

Godinu dana nakon što je socijalistički premijer Antonio Costa osvojio većinu u parlamentu, suočava se s padom popularnosti i uličnim prosvjedima ne samo učitelja nego i liječnika.

Sindikat svih prosvjetnih djelatnika (STOP) zahtijeva od vlade da poveća plaće učiteljima i drugim zaposlenima u školama za najmanje 120 eura mjesečno i ubrza napredovanje u karijeri. Vlada nije napravila protuprijedlog posebno za nastavnike, ali je rekla da će povećati mjesečne plaće svih državnih službenika, koji zarađuju do oko .2600 eura, za 52 eura.

Učitelji se žale da su oni, zbog zamrzavanja karijera u prošlosti, najslabije plaćeni viši državni službenici, što znači da se njihova financijska situacija pogoršala nakon nedavnog skoka inflacije na 30-godišnji maksimum.

Učitelji na najnižoj platnoj ljestvici plaćeni su oko 1.100 eura mjesečno, a čak i oni u vrhu obično zarađuju manje od 2.000 eura mjesečno. "Trebaju nam bolji uvjeti u pogledu plaća, nedopustivo je da nemamo napredak u karijeri", rekla je Isabel Pessoa (47), profesorica biologije.

Učitelji i ostalo obrazovno osoblje diljem zemlje pokreće štrajkove od početka prosinca. Mnoge škole su zatvorene i učenici ne mogli pohađati nastavu. Štrajkovi su organizirani od područja do područja s uzastopnim danima akcije.

Vlada je kritizirala STOP zbog načina na koji je organizirao štrajkove jer, kako kaže, nema unaprijed utvrđen raspored, a nastavnici i osoblje odbijaju raditi samo određene sate određenog dana, ali i dalje mogu zatvoriti škole.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene