Deseci tisuća nastavnika javnih škola i drugog osoblja izašli su u subotu na ulice Lisabona tražeći veće plaće i bolje radne uvjete, čime su napravili dodatni pritisak na portugalsku vladu koja se bori s krizom.

Galerija Prosvjed u Lisabonu - 2 Prosvjed u Lisabonu - 3 Prosvjed u Lisabonu - 1 +1 Prosvjed u Lisabonu - 4

Uzvikujući slogane poput "za banke postoje milijuni, za nas samo novčići", oko 80.000 prosvjednika i prosvjetnih radnika ispunilo je portugalsku prijestolnicu, rekli su iz policije.

Vezani članci Francuski prosvjednici blokirali promet Ne nazire se kraj krize u Francuskoj: Glasa se o padu vlade, prosvjednici blokiraju promet Kutinska Petrokemija - 2 Petrokemija na rubu propasti? Dnevnik Nove TV doznaje: Sprema se prosvjed

Godinu dana nakon što je socijalistički premijer Antonio Costa osvojio većinu u parlamentu, suočava se s padom popularnosti i uličnim prosvjedima ne samo učitelja nego i liječnika.

Sindikat svih prosvjetnih djelatnika (STOP) zahtijeva od vlade da poveća plaće učiteljima i drugim zaposlenima u školama za najmanje 120 eura mjesečno i ubrza napredovanje u karijeri. Vlada nije napravila protuprijedlog posebno za nastavnike, ali je rekla da će povećati mjesečne plaće svih državnih službenika, koji zarađuju do oko .2600 eura, za 52 eura.

Učitelji se žale da su oni, zbog zamrzavanja karijera u prošlosti, najslabije plaćeni viši državni službenici, što znači da se njihova financijska situacija pogoršala nakon nedavnog skoka inflacije na 30-godišnji maksimum.

Učitelji na najnižoj platnoj ljestvici plaćeni su oko 1.100 eura mjesečno, a čak i oni u vrhu obično zarađuju manje od 2.000 eura mjesečno. "Trebaju nam bolji uvjeti u pogledu plaća, nedopustivo je da nemamo napredak u karijeri", rekla je Isabel Pessoa (47), profesorica biologije.

Učitelji i ostalo obrazovno osoblje diljem zemlje pokreće štrajkove od početka prosinca. Mnoge škole su zatvorene i učenici ne mogli pohađati nastavu. Štrajkovi su organizirani od područja do područja s uzastopnim danima akcije.

Vlada je kritizirala STOP zbog načina na koji je organizirao štrajkove jer, kako kaže, nema unaprijed utvrđen raspored, a nastavnici i osoblje odbijaju raditi samo određene sate određenog dana, ali i dalje mogu zatvoriti škole.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju