Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demografija u crvenom

Umjesto gradskog asfalta za život su odabrali malu seosku općinu: "Zemljište smo kupili za 15 tisuća kuna..."

Aktualno Galerija Bračni par Vrbatović - 1 Bračni par Vrbatović - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bračni par Vrbatović - 2 Bračni par Vrbatović - 2 Foto: DNEVNIK.hr Gradnja kuće, ilustracija - 1 Gradnja kuće, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gradnja kuće, ilustracija - 2 Galerija 1/4 >>
Iseljavanje i starenje stanovništva su rak-rane Hrvatske. No u drniškom zaleđu našli su lijek za ostanak mladih obitelji. Poticajima za kupnju zemljišta zaustavljaju odlazak mladih sa sela. Rade i na otvaranju radnih mjesta jer svjesni su, kažu, da je demografija gospodarsko pitanje.

Umjesto gradskog asfalta obitelj Vrbatović odabrala je selo i Split su zamijenili Oklajem. Temelji kuće već su tu, a cijena zemljišta od 160 kvadrata bila je, kažu, prava sitnica.

"Zemljište smo kupili za 15 tisuća kuna uz, normalno, subvenciju Općine. To smatram kao dar", rekao je Jakov Vrbatović.

U Općini Promina mladim obiteljima plaćaju 75 posto računa za zemljište. Svjesni su, kažu, da je u Hrvatskoj u posljednjem desetljeću više od 100 tisuća ljudi otišlo preko granice, a oni mlade žele zadržati u Lijepoj Našoj.

"Ovo je inače mali primjerak od devet čestica. Ima još sedam slobodnih, ali će biti gotovo sto čestica koje će se moći na raznorazne načine graditi i proširivati", rekao je Tihomir Budanko, načelnik Općine Promina.

Da nije Općina dala vjetar u leđa, Vrbatovići priznaju, teško da bi u skorije vrijeme imali vlastitu nekretninu. Ovako će, dodaju, imati i svoju kuću i potrebni mir.

"Kad u Splitu dijete izađe ispred kuće, uvijek imaš nešto u podsvijesti, nisi miran. Ovdje se igraju vani i ja uopće ne razmišljam", rekao je Vrbatović.

Turizam cvjeta, a demografija je u crvenom

O preseljenju u mirnije krajeve u posljednje vrijeme razmišlja sve više ljudi, govore podaci oglasnika za nekretnine. Od pandemije i potresa u 2020. najviše se selilo u Liku. No pravi nekretninski boom u Lici se očekuje za koju godinu, kad istječe moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta, pa će ih u Hrvatskoj moći kupovati i stranci.

U drniškom zaleđu stranci već grade luksuzne vile, turizam cvjeta, ali demografija je u crvenom.

"Mi smo još demografski daleko ispod zadovoljavajuće razine jer imamo oko 60 ukopa, a do desetak djece se rodi, ovisi kako koje godine", rekao je Budanko.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Thinkstock) GRAĐANI ISELJAVAJU Nastavlja se povećanje smrtnosti u Hrvatskoj: ''To su problemi čitave države''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavio DZS Nije sve tako crno: Pet gradova lani bilježilo demografski plus. Znamo i koja su najčešća imena za bebe

Za djecu se u drniškom zaleđu gradi novi vrtić i kontinuirano se povlače sredstva iz europske blagajne. Do danas je povučeno 20 milijuna kuna, a računaju u Općini i na prihod od solarnih elektrana pa će i to, kažu, uložiti u demografsku obnovu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene