Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽIVOT U HRVATSKOJ

Ovaj kraj može se pohvaliti najvećim gradom u Hrvatskoj, ali ima i golemi neiskorišteni potencijal: "Da bih tu baš živio? Nažalost, ne vjerujem"

Aktualno Galerija Gospić iz zraka - 1 Gospić iz zraka - 1 Foto: DNEVNIK.hr Gospić iz zraka - 2 Gospić iz zraka - 2 Foto: DNEVNIK.hr Gospić Gospić Foto: DNEVNIK.hr Gospić iz zraka - 3 Gospić iz zraka - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Podaci o Gospiću Galerija 1/5 >>
U gradu koji je površinom veći i od Zagreba, naseljenost je slaba. Prema posljednjem popisu stanovništva, u Gospiću je 12.745 stanovnika, gradski proračun je gotovo 122 milijuna kuna, a bez posla je 448 osoba. Dugogodišnji primat HDZ-a u gradu, 2017. prekinuo je HSP.

Lika je neistražena, ali za lički krumpir svatko zna. "Svak' hvali svoje, ali lički je poseban. Klima je takva, može se dugo očuvati, do četvrtog mjeseca ne proklija, ne tretiramo ga s ničim", govori Ivica Franić iz Gospića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna REVITALIZACIJA LIKE Plenković o delimitiranju porodiljnih naknada: ''Sve što ulažemo u ceste i poljoprivredu ima manje smisla ako nas ima manje'' Party na Zrću Za svakoga ponešto Naša najrjeđe naseljena županija raj je za partijanere iz cijelog svijeta, a i posao s govedima tamo je - posao iz snova

"Naravno da to nije došlo samo po sebi, da je trebalo vremena i truda i godina, mi se bavimo već 10 godina tim poslom, da možemo živjeti od toga, da možemo zaposlit nekoga, i da svi skupa možemo normalno funkcionirati", govori sirar Nikola Kolačević.

I dok su njegovu obitelj sa šestero djece stočarstvo i ljubav prema rodnom kraju ostavili u Lici, jedna je zagrebačka obitelj, s poslovima u sportu i farmaciji, mogla je birati gdje će živjeti. A odabrali su Gospić.

"Sve je nekako blizu, nadohvat ruke, manja je sredina, svi se znaju, onda tim više, odgoju pristupate opuštenije, djecu pustite van, oni se van igraju, pustite ih same da negdje odu, nekako u većoj sredini, to se jednostavno ne usudite", kaže Martina Starčević.

"Sad smo, prije nekoliko mjeseci kupili kuću na dosta dobroj lokaciji, u roh bau fazi, povoljno, i odlučili smo da si neku nekretninu priuštimo", dodaje Nikola Starčević.

Iseljavanje je velik problem

Ali mnogi za to novca nemaju. Pa je rak-rana Gospića - iseljavanje. No, novi životi rađaju se. U gospićkoj bolnici lani je zaplakalo petero djece više nego 2019. Njih 257. Naknada za prvo dijete 3000 kuna, za svako sljedeće tisuću više.

Ali, u posljednja dva desetljeća ugašeno je više od deset tisuća proizvodnih radnih mjesta, od onih u tvornici baterija do građevne i drvne industrije. Devetero gospićkih studenata financira se od plaće gradonačelnika, ali rijetki se vraćaju. Jer, oni koji rade, rade u državnim službama i trgovinama.

"Dok je posla, dobro je. Evo, imamo radno mjesto. Onaj tko nema, to je problem za mlade", kaže Ankica.

I oni koje posao dovede u Gospić, o ostanku ne razmišljaju.

"Da, posao me natjerao da dođem ovdje i ne žalim, i ovdje mi je lijepo jedan dan tjedno, i lijepo mi je s učenicima u ovom gradu, ali da bih tu baš živio, ne vjerujem. Nažalost, ne vjerujem", iskreno će profesor harmonike Paulo Rušnov.

Grad obećava, Gospićani čekaju

No, gradska uprava u gospićko bolje sutra vjeruje. Gospićani godinama čekaju, a iz Grada obećavaju skoru gradnju sportske dvorane i atletske staze, izgradnju reciklažnih dvorišta za komunalni i građevinski otpad, energetsku obnovu zgrada i širokopojasni internet za grad koji je teritorijalno najveći u Hrvatskoj. Prostire se na čak 967 četvornih kilometara.

Ovaj kraj sve češće otkrivaju i turisti. "Adrenalin se diže jako, jako ugodno. Nešto drugačije nego dole, u svakom slučaju preporučujem svakome“, kaže Srećko iz Makarske.

A dižu se i turističke brojke. U 120 objekata više je od tisuću ležajeva. Priroda je ovdje kao nacrtana, ali prostora za napredak još uvijek ima.

"Taj zimski turizam u Lici nažalost još nije full zaživio kako bi trebao i mogućnosti koje imamo nisu maksimalno iskorištene", smatra Ivan Špoljarić, instruktor u adrenalinskom parku.

Nacionalni je ponos, ali spomenik u rodnom kraju - nema

"Evo ovdje ispred kuće, nalazi vam se jedan lijepi putokaz, u sredini je Smiljan i možete vidjeti gdje je Tesla sve proputovao. Od Smiljana, Gospića, Beograda Budimpešte, Zagreba, sve do New Yorka gdje na koncu i umro", objašnjavaju nam.

I dok se cijeli svijet otima za ime i djela Nikole Tesle, u rodnom kraju on svoj spomenik još uvijek nema. Iako broj posjetitelja otprije dvije godine mami osmijeh na lice.

"Sa zadovoljstvom mogu reći da smo 2019. dostigli brojku od 49 tisuća posjetitelja", kaže voditeljica Memorijalnog centra Nikola Tesla, Nikolina Krpan.

Lani je broj pao. Tek 15 tisuća ljudi došlo je vidjeti replike izuma bez kojih bi nam život bio nezamisliv.

Više o Lici pogledajte u videoprilogu.

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine. Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene