Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Peta obljetnica članstva

'Put u NATO počeo je već nakon reintegracije Podunavlja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom 5. obljetnice obilježavanja članstva u NATO-u general Drago Lovrić poručio je da je ono snažno utjecalo na sposobnosti Oružanih snaga RH.

Članstvo u NATO-u snažno je utjecalo na veličinu, sposobnosti i aktivnosti Oružanih snaga RH, poručio je načelnik Glavnog stožera OSRH general Drago Lovrić u povodu 5. obljetnice članstva u NATO-u, ustvrdivši da su pripreme za članstvo počele već po završetku mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja.

Pročitajte i ovo Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje" Danska zastava Pod pritiskom Zapovjednik danske vojske dao ostavku

Put za članstvo u NATO-u bio je dug i možemo reći da su OSRH započele pripreme za članstvo već po završetku mirne integracije Hrvatskog podunavlja, naveo je Lovrić i dodao da su Oružane snage kroz taj proces jačale svoj ljudski potencijal, "jer je osoblje naš najvažniji resurs".

VIDEO Generali zaboravili na mikrofone: 'Bio je bijesan k'o ris! Je****, što ćeš!'

Naglasio je kako je vojska tijekom procesa pridruživanja NATO-u prošla proces korjenitih promjena svoje strukture i veličine, od brojnih Oružanih snaga, ustrojenih prema teritorijalnom načelu, oblikovane su manje, razmjestive snage. Takav ustroj, ustvrdio je, omogućava ne samo brzo namjensko organiziranje po potrebama zadaća, već i uključivanje vojnih potencijala NATO-a u obrani Hrvatske.

OS obilježava puna profesionalnost

Kao važnu karakteristiku naveo je i punu profesionalnost koja danas obilježava Oružane snage. Još prije nešto više od deset godina Oružane snage su u svom sastavu imali ročnike i brojnu pričuvu, dok su to danas u potpunosti profesionalne snage usmjerene na učinkovito izvršavanje svih zadaća koje im se zadaju, poručio je Lovrić.

Dodao je kako je članstvo u NATO-u omogućilo sudjelovanje u zajedničkoj obuci i vježbama, kao najvrijedniji način izgradnje sposobnosti i provjera spremnosti svakih oružanih snaga.

Lovrić ističe i kako su Oružane snage u trenutku ulaska Hrvatske u NATO bile izuzetno pripremljene za izazove punopravnog članstva, te da su stoga u rekordnom roku, već u listopadu 2012. završile proces integracije u vojne strukture Saveza.

'Hrvatska je vosjku stvorila u Domovinskom ratu'

Hrvatski doprinos NATO-u, rekao je, u poglavito se ogleda u iskustvima i znanjima koje su hrvatski vojnici stekli tijekom Domovinskog rata, te izgradnji stabilnosti i uvjeta za perspektivni razvoj na jugoistoku Europe. U tom smislu napomenuo je kako su pripadnici OSRH do sada sudjelovali u tri operacije pod vodstvom NATO-a sa skoro 5000 vojnika, od čega 169 pripadnica OSRH. To je činjenica koja je itekako prepoznata od strane naših saveznika i zapovjedništva NATO-a, poručio je general Lovrić.

Najavio je kako će upravo ovih dana OSRH uputiti prvi časnicu na generalski položaj u zapovjedništvo mirovne operacije ISAF u Afganistanu, što je označio kao još jedno značajno priznanje hrvatskim Oružanim snagama.

Glasnogovornica NATO-a bocnula Srbiju: 'NATO Air - Just do it'

Podsjetio je kako je Hrvatska svoju vojsku stvorila u Domovinskom ratu, u kojemu je izvršila najvažniju misiju - obranila domovinu i oslobodila njezina okupirana područja. "U vrlo kratkom razdoblju Oružane snage su prošle transformaciju i ta brzina transformacije i promjene koje su provedene u našim Oružanim snagama je rijedak primjer u svijetu. Možemo reći da su naše Oružane snage u samo desetak godina od završetka Domovinskog rata dostigle razvoj koji je bio spreman za ulazak u članstvo NATO-a", istaknuo je Lovrić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene