Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako živi i što joj nedostaje

Ona je jedina stanovnica sela u zadarskom zaleđu: ''Ovo mi je sav razgovor. Po pet dana nikog ne vidim''

Aktualno Galerija Draginja Oluić - 4 Draginja Oluić - 4 Foto: DNEVNIK.hr Draginja Oluić - 3 Draginja Oluić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Draginja Oluić - 2 Draginja Oluić - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Draginja Oluić - 1 Galerija 1/4 >>
Demografska obnova, demografski rast, jačanje otoka i sela. Dok su državi puna usta poticaja za ruralne krajeve, u selima živi sve manje ljudi. U jednom od njih, u zadarskoj Bukovici živi – samo jedna žena, 75-godišnja Draginja Oluić. Kako živi i što joj nedostaje, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

''Ovo mi je sav razgovor. Po pet dana ne vidim čeljade'', kaže. Dvadeset ovaca, tri krave, dva teleta i ona – Draginja Draja Oluić. Posljednja je ona stalna stanovnica zaseoka u selu Bilišane u zadarskom zaleđu. No, kroz smijeh kaže, nije sama.

''Ja idem po krave, a čagljevi. Čagljevi između krava. I ja uzmem štap i tučem po kamenu, i oni bježe'', kaže i priča da ih je jednom tjerala i petardama. ''Al' toga nema za uzet' nego one male, što će sad djeca za Novu godinu'', priča.

Djeca odselila, a suprug preminuo

I u ovu novu godinu Draja će ući bez ikoga. Naviknula je. Suprug joj je umro prije 21 godine, a djeca i unučad raselila se po bijelom svijetu. Ali zato je tu – mobitel.

''Joooj, boga ti, znaš koliko mi je došao račun? 354 kune!'' kaže. A mirovina joj je tek 900 kuna. No, proda pokoje janje i radi basu. Pješači i do 15 kilometara kako bi je prodala.

Kruh, kavu, ulje kupi u kombi trgovini, ali ni njega nije dugo vidjela. ''Pa nema ga od 18. 11. Nešto se žalio na nogu, je li ju operirao? Ne javlja se'', govori Draja.

Pročitajte i ovo Dražen Živić - 1 Ususret Danu sjećanja Koliko ljudi živi u Vukovaru? "Brojke govore o velikoj depopulaciji i demografski ostarjelom gradu"

Pročitajte i ovo Milica Šostar, Igor Šostar i Sanja Jurišić 26 GODINA OD OLUJE Život u Zvonimirovu gradu: ''Knin je danas pun ljudi, svi će oni nestati za 10 dana, uvijek ista priča. Mi ostajemo i borit ćemo se"

Govori da je posljednji put u njezinu selu dijete zaplakalo 1994. godine. Nema ljudi, a nema ni korone. A nakon cijelog dana na svježem zraku najljepše joj je ubaciti drvo u peć i uživati u toplini doma. I ničega joj, dodaje, ne manjka. Osim društva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene