U četvrtak obilježavamo 30. obljetnicu Sjećanja na žrtvu Vukovara. Kakva je budućnost Vukovara i kada ćemo doznati točan broj stanovnika u gradu heroju, otkriva reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak koji je razgovarao s Draženom Živićem s Instituta Ivo Pilar.

Galerija Dražen Živić - 1 Dražen Živić - 3 Andrija Jarak +0 Dražen Živić - 2

Vukovar ima probleme kao i ostali gradovi u Hrvatskoj, ali Vukovar je i grad u kojem se s posebnom pozornošću iščekuju rezultati popisa stanovništva iz više razloga, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Vezani članci Beli Manastir: Ilustracija U Slavoniji i Baranji sve je manje praznih kuća: U ovome je mjestu od početka godine rođeno 66 beba Ilustracija Počelo je, počelo: Dječji doplatak će se udvostručiti pred izbore?

Dražen Živić s Instituta Ivo Pilar kaže kako s velikom pažnjom iščekuju preliminarne, a onda i konačne rezultate popisa stanovništa i tek kad budu obrađeni moći će sa sigurnošću reći koliko ljudi živi u Vukovaru.

"Ono što znamo, a to znamo s danom 31. prosinca 2020. godine kada je Državni zavod za statistiku objavio rezultate procjene o broju stanovnika u Vukovaru koji govori o 22.242 stanovnika, što je doista u odnosu na sve prethodne popise, i 2011. i 2001., a osobito 1991. godine, velika, izrazita i duboka depopulacija", rekao je demograf.

Kaže da se Vukovar, u kontekstu demografske slike, ne razlikuje puno od ostatka Hrvatske. "Čak neki drugi predjeli Hrvatske imaju nepovoljnije demografske trendove i odnose. Ono što se za Vukovar u ovom trenutku sa sigurnošću može reći je da je demografski ostario grad, sa dubokom demografskom ostarjelošću, sa nedovoljnim brojem mladoga stanovništva koje može potaknuti novu reprodukciju i novu ekonomsku aktivnost. Silazni ekonomski trendovi su ono što obilježava suvremeni Vukovar", kazao je Živić.

Odgovara na pitanje što je potrebno da Vukovar bude grad mladih.

"Treba promijeniti viziju razvoja Hrvatske. Trebamo jasniju viziju Hrvatske kao podunavske zemlje i ta poveznica podunavlja, srednje Europe i Mediterana može dati razvojni impuls, a taj impuls će dati demografske pomake na bolje", rekao je demograf koji je optimističan unatoč trendovima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju