Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prof. dr. Goran Tešović

Stručnjak za infektivne bolesti djece: "Nema znanstvenih dokaza da je cijepljenje štetno"

Goran Tešović (Foto: Dnevnik.hr)
Goran Tešović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Goran Tešović (Foto: Dnevnik.hr) Goran Tešović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Goran Tešović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Hrvatska udruga roditelja aktivista u Splitu je obilježila Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom. Traže provedbu cijepljenja u skladu s važećim propisima i najvišim etičkim normama. O cijepljenju smo u Dnevniku Nove TV razgovarali s pročelnikom Zavoda za infektivne bolesti djece pri Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu, Goranom Tešovićem.

U Hrvatskoj je cijepljenje obavezno. Što bi nam donijelo pravo na slobodan izbor?

Vjerojatno ne neku bitnu promjenu. Pri čemu treba definirati što je pravo na slobodni izbor. Mislite bi li obvezno cijepljenje prešlo u tzv. preporučeno cijepljenje. Veliki broj zemalja EU i sad ima preporučeno cijepljenje i pri tom im cjepni obuhvati nisu niži od Hrvatskih. U krajnjoj liniji nije bitna doktrina nego koliko se ona poštuje i provodi. Postoje zemlje EU kod kojih je veći dio antigena koji su u preporučenom cjepnom programu ili su svi samo preporučeni, a da su im se cijepni obuhvati iznad 90 posto. Tako da ne mislim da bi deregulacija nešto posebno narušila u našem sustavu.

Postoje li znanstveni dokazi da je cijepljenje štetno?

Ne. Takvih dokaza nema. Postoje znanstveni dokazi da je cjepivo korisno, odnosno zaštitno i brojne studije koje su dokazale uzročno posljedičnu povezanost između cjepiva i nekih nuspojava. Uglavnom su te nuspojave bezazlene. Ono čime se manipulira u javnom prostoru su ne uglavnom, nego isključivo neprovjerene tvrdnje i nedokazane uzročno posljedične povezanosti.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Splitu (Dnevnik.hr) Struka izrazila zabrinutost Prosvjed protivnika obaveznog cijepljenja u Splitu: Stigao i Pernar te bivši liječnik kojem je oduzeta licenca

Pročitajte i ovo Cijepljenje (Foto: Getty Images) za djecu prije škole Sadašnji prorgrami cijepljenja nisu dovoljni: Istraživanje pokazuje da cjepivo protiv ospica mora biti obvezno

Kako komentirate ovaj skup u Splitu?

Nemam nikakvih komentara. Mislim da on neće ništa posebno promijeniti. Došao je Andrew Wakefield ili ostao u SAD-u neće to ni povećati ni smanjiti broj onih koji su protiv cijepljenja.

U tijeku su upisi u prve razrede osnovnih škola. Mogu li djeca koja nisu cijepljena u školu?

Mogu, zato što je u Hrvatskoj osnovno školovanje obavezno, a taj zakon u odnosu na zakon o zaštiti pučanstva protiv zaraznih bolesti je nadređen. I djeca koja nisu cijepljena se moraju upisati u osnovnu školu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene