Obavijesti Video Pretražite Navigacija
burza rada

Zaposlili biste sezonca? Ovaj će proces sve olakšati

Od ovoga tjedna poslodavci koji imaju potrebe za stranim radnicima zahtjeve za boravak i rad sezonaca do 90 dana mogu podnositi i preko online aplikacije Burza rada, doznaje se u petak u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP).

Aplikacija je izrađena kako bi se poslodavcima olakšao postupak podnošenja zahtjeva za dozvole za boravak i rad sezonskih radnika do 90 dana, kažu u MUP-u koji je projekt proveo s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ).

Uredno podnesene zahtjeve, kažu u MUP-u, nadležne policijske uprave i postaje rješavat će u što je moguće kraćem roku, odnosno kroz 15 dana od podnošenja.

Dodaju da se radi o još jednoj mjeri kojom se, u suradnji s drugim tijelima državne uprave te udrugama poslodavaca, želi olakšati zadovoljenje potreba tržišta rada, osobito kada se radi o potrebi za većim brojem radnika u kraćem razdoblju kao što slučaj, primjerice, u turističkom sektoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U dvije faze Najavljen novi Zakon o radu i proširivanje radničkih prava, Aladrović: "Očekujem da ćemo postići konsenzus"

Dozvole za boravak i rad za državljane trećih zemalja na godinu dana te za sezonskog radnika do šest mjeseci izdaje MUP, uz pozitivno mišljenje HZZ-a, pod uvjetom da na hrvatskom tržištu nije pronađen radnik, a ne radi se o deficitarnim zanimanjima.

S druge strane, za izdavanje dozvole za boravak i rad za sezonskog radnika do 90 dana u kalendarskoj godini nije potrebno prethodno provesti test tržišta rada niti je potrebno mišljenje HZZ-a.

Prema MUP-ovim podacima prošle je godine izdano 81.996 dozvola za boravak i rad, što je 13 posto više u odnosu na 2019. godinu, odnosno 23 posto više u odnosu na 2020. U 2019. je izdano ukupno 72.523 dozvole.

Pročitajte i ovo Vilim Ribič TEMELJNI KOLEKTIVNI UGOVOR Vlada i sindikati u novoj rundi pregovora: Bez bolje ponude Banskih dvora moguć štrajk

Najveći broj dozvola za boravak i rad u 2019. izdan je državljanima Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije, a 2021. godine državljanima Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Nepala.

Najveći broj dozvola izdan je u djelatnostima graditeljstva, turizma i ugostiteljstva, industrije, prometa i veza te trgovine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene