Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnost na internetu

Doznajte koliko smo ranjivi na internetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako biste se osjećali da netko uzme vaše osobne podatke svaki put kada zavirite u izlog trgovine?

Upravo to, a da toga niste ni svjesni, događa se kada surfate internetom. U priči koja slijedi otkrivamo koje opasnosti vrebaju i na koji ih način možete izbjeći.

Pročitajte i ovo Surferi okupirali istarske plaže - 2 MEKA ZA SURFERE Za njih prava sezona tek počinje - jahači vjetra i valova okupirali jug Istre: "Kada bura stiže, stižemo i mi!" Slika nije dostupna Sve češći napadi Strašna tragedija u Australiji: Surfer umro nakon napada morskog psa, policija zatvorila plaže

Gospođa Ljiljana Aleksić Ćuk, umirovljenica, internetom se koristi tek u novije vrijeme. 'Idem na Facebook, tamo sam našla i puno prijatelja', rekla je Ljiljana. Često joj u elektroničku poštu stignu i oglasi.

>> Koristite li Google Chrome, dobro pazite na OVO!

'Možda sam se nekad logirala na neku od tih adresa tako da dobivam te obavijesti', rekla je Ljiljana. Dok ona 'klika' njezino računalo pohranjuje niz podataka. Među njima su i takozvani kolačići. Oni za vas pamte korisničko ime ili lozinku, stranice koje posjećujete, smanjuju anonimnost, no pojednostavljuju korištenje interneta.

'Današnje korištenje interneta bez kolačića je nemoguće i nezamislivo', objašnjava Tomislav Androš, stručnjak za sigurnost na internetu. 'Možeš staviti 'private browsing' i onda on jednostavno neće skupljati kolačiće, ali je stvar u tome da dosta toga mi onda gubimo', kaže Androš.

Kolačići za računalo nisu štetni. Od njih je opasniji odlazak na stranice piratskog sadržaja ili sumnjivih sadržaja te klikanje na prozorčiće koji primjerice, nude laku zaradu. 'Neki put kad otvorim internet ili čim upalim kompjuter bude nešto interesantno kao neki zgodan kviz i onda mi se je to 'prikvačilo', rekla je Ljiljana.

'Neke ranjivosti povuku neki sadržaj, spreme ih na vaše računalo, i onda to se zove drive by napad, onda iskoči nekakav pop up, vi kliknete i aktivira se ta ranjivost koja se možda ne bi aktivirala da niste na to kliknuli', rekao je Androš.

Statusi na društvenim mrežama, fotografije, video sadržaji - na internetu trajno ostaju. 'Nikada ne možete očekivati da će ti podaci nestati da se neće zloupotrijebiti, a pogotovo ne možete očekivati da će se ti podaci trajno obrisati', rekao je Androš. Apsolutna sigurnost i anonimnost na internetu ne postoji, zato je najbolja zaštita dobro razmisliti prije svakog klika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene