Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako do posla?

Doznajte koja su bila najtraženija zanimanja 2013.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljeno je koja su zanimanja tijekom prošle godine bila najtraženija.

Najtraženija zanimanja u 2013. godine bila su: konobar, prodavač, prodajni predstavnik, kuhar, frizer, knjigovođa, komercijalist, terenski komercijalist, administrator te vozač, objavio je MojPosao.

Pročitajte i ovo Zavod za zapošljavanje Porast broja oglasa Ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj: Interes za jednim u velikom padu Slika nije dostupna Ima posla, nedostaje RADNIKA Njemačkoj će do 2030. nedostajati tri milijuna stručnjaka

Tijekom 2013. godine, poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom. Točnije, u 50% oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješno apliciranje na natječaj.

Unatoč gospodarskoj krizi i povećanju nezaposlenih, na portalu MojPosao objavljeno je više od 17.000 natječaja za posao, što je povećanje od 18% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. I dalje su najtraženiji konobari, prodavači i prodajni predstavnici, dok poslodavci najviše traže kandidate sa srednjom stručnom spremom te u prosjeku s dvije godine i deset mjeseci radnog iskustva. S druge strane, 56% posloprimaca je u svojim online životopisima na portalu MojPosao kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. Broj oglasa u kojima je visoka stručna sprema navedena kao uvjet bio je dvostruko veći (36%) od broja životopisa (18%) u kojima su kandidati navodili istu razinu obrazovanja. Što se tiče poznavanja stranih jezika, poslodavci su ga zahtijevali u 46% oglasa.

Doznajte koja su tražena zanimanja

U najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (58%), a u dodatnih 19% njegovo osnovno poznavanje. Ako je suditi po njihovim životopisima, najviše posloprimaca navodi napredno poznavanje engleskog jezika (38%), dok ih čak petina (21%) navodi profesionalno poznavanje. Osnovno poznavanje engleskog jezika navodi 19% tražitelja posla. Njemački jezik drugi je po zastupljenosti.

U odnosu na prošlu godinu poslodavci više traže informatičke vještine. U skoro trećini oglasa (31%) tražilo se poznavanje rada na računalu, a u 2012. tražili su ga u 28% oglasa. Od oglasa u kojima se uvjetovalo poznavanje rada na računalu, u većini se tražilo poznavanje rada u Wordu (89%) i Excelu (88%).

Radno iskustvo uvjet je za zapošljavanje kod polovice poslodavaca. U prosjeku su tražili 2 godine i deset mjeseci. Tijekom 2013. godine poslodavci su objavili 494 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto.  U odnosu na prošlu godinu, ove je godine takvih oglasa 7% više.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene