Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Objavljeno je koja su zanimanja tijekom prošle godine bila najtraženija.


Najtraženija zanimanja u 2013. godine bila su: konobar, prodavač, prodajni predstavnik, kuhar, frizer, knjigovođa, komercijalist, terenski komercijalist, administrator te vozač, objavio je MojPosao.

Vezani članci Rad i plaća te uvjeti rada Top lista najplaćenijih zanimanja u Hrvatskoj: Pogledajte tko su ''sretnici'' i koliko zarađuju Slika nije dostupna Njemačkoj će do 2030. nedostajati tri milijuna stručnjaka

Tijekom 2013. godine, poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom. Točnije, u 50% oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješno apliciranje na natječaj.

Unatoč gospodarskoj krizi i povećanju nezaposlenih, na portalu MojPosao objavljeno je više od 17.000 natječaja za posao, što je povećanje od 18% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. I dalje su najtraženiji konobari, prodavači i prodajni predstavnici, dok poslodavci najviše traže kandidate sa srednjom stručnom spremom te u prosjeku s dvije godine i deset mjeseci radnog iskustva.

S druge strane, 56% posloprimaca je u svojim online životopisima na portalu MojPosao kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. Broj oglasa u kojima je visoka stručna sprema navedena kao uvjet bio je dvostruko veći (36%) od broja životopisa (18%) u kojima su kandidati navodili istu razinu obrazovanja. Što se tiče poznavanja stranih jezika, poslodavci su ga zahtijevali u 46% oglasa.

Doznajte koja su tražena zanimanja

U najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (58%), a u dodatnih 19% njegovo osnovno poznavanje. Ako je suditi po njihovim životopisima, najviše posloprimaca navodi napredno poznavanje engleskog jezika (38%), dok ih čak petina (21%) navodi profesionalno poznavanje. Osnovno poznavanje engleskog jezika navodi 19% tražitelja posla. Njemački jezik drugi je po zastupljenosti.

U odnosu na prošlu godinu poslodavci više traže informatičke vještine. U skoro trećini oglasa (31%) tražilo se poznavanje rada na računalu, a u 2012. tražili su ga u 28% oglasa. Od oglasa u kojima se uvjetovalo poznavanje rada na računalu, u većini se tražilo poznavanje rada u Wordu (89%) i Excelu (88%).

Radno iskustvo uvjet je za zapošljavanje kod polovice poslodavaca. U prosjeku su tražili 2 godine i deset mjeseci. Tijekom 2013. godine poslodavci su objavili 494 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto.  U odnosu na prošlu godinu, ove je godine takvih oglasa 7% više.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju