Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DAO OSTAVKU

Što je Dražen Jelenić učinio u svom mandatu: "Bit će zapamćen po dvjema ložama"

Dražen Jelenić - 1
Dražen Jelenić - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dražen Jelenić - 1 Dražen Jelenić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dražen Jelenić - 2 Dražen Jelenić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dražen Jelenić - 3 Dražen Jelenić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Arsen Bauk Arsen Bauk Foto: DNEVNIK.hr +3 Dražen Jelenić u loži kraj Milana Bandića Galerija 1/8 >>
Dražen Jelenić stigao je do polovice svojeg mandata, a kritičari drže njegov, ali i rad njegovih tužitelja neučinkovitim. Smeta im što mu fotelja glavnog državnog odvjetnika nije izmaknula zbog toga.

Dražen Jelenić na poziciju glavnog državnog odvjetnika prisegnuo je prije nepune dvije godine, kada je preuzeo posao od Dinka Cvitana. "To što danas prisežem na dužnost glavnog državnog odvjetnika smatram iznimnom privilegijom, jer rad u Državnom odvjetništvu doista je prilika za stvaranje boljeg društva", rekao je Jelenić tada.

Pročitajte i ovo Ministar Božinović pozvao je Bojana Ivoševića da da ostavku Policajac u sačekuši? Božinović pozvao Puljkova zamjenika na radikalan potez: "Uvijek kad im nešto propadne za to prozivaju splitsku policiju..." Slika nije dostupna razišli se Glavni državni odvjetnik potvrdio da je član masonske lože pa optužio Gabrića: "Pokušavao je utjecati na tijek postupka"

Više od dva desetljeća proveo je u tužiteljstvu, što je cijela njegova profesionalna karijera. Tako je prilikom preuzimanja dužnosti prije dvije godine ustvrdio da je on zapravo dijete Državnog odvjetništva.

Već po dolasku htio je ojačati sustav, ali i popraviti odnose s policijom. Među prioritetima mu je bila borba protiv korupcije, procesuiranje ratnih zločina i gospodarski kriminal. Od struke i politike dobio je prolaznu ocjenu. Izjavio je kako politika neće imati utjecaj na njegov posao te kako je u to siguran.

Što je pošlo po zlu u slučajevima kojima se bavio

No, sve glasnije kritike rada nisu ga zaobišle nakon ekspresnog odbacivanja kaznene prijave protiv grupe Borg. U nasljeđe je dobio i neriješene kapitalce i slučaj Agrokor. Tako je prije davne dvije godine rekao da će optužnica za Agrokor biti podignuta kada se za to stvore svi zakonski uvjeti. Ali, istraga još traje, kao i vještačenja zbog kojih je posegnuo u državnu blagajnu.

Prigovaralo mu se i zbog spektakularnih privođenja u Uljaniku, ali i zbog toga što se nije uspjelo doznati tko je krtica u slučaju elitne prostitucije, kao niti tko je ugrozio tajnu istragu i odavao povjerljive podatke.

Priča je stigla i do HDZ-ovog Milijana Brkića, a optužbe su u međuvremenu odbačene. Misteriozni spis jednako je misteriozno – nestao. "Probat ćemo zapravo rekonstruirati spis predmeta jer spisa predmeta u ovom trenutku u Općinskom državnom odvjetništvu nema", izjavio je Jelenić tada.

U mandatu Jelenića je utvrđeno i da Brkić nije odao tajnu u aferi s lažnim SMS-ovima za koju je Jelenić rekao kako ju tek treba potvrditi policija. Nije do kraja razjašnjeno ni kako je vozač potpredsjednika Vlade s kumskim vezama znao protiv koga se vode istrage, a Franju Vargu upozorio da mu se sprema uhićenje.

Dvije lože za pamćenje

I slučajevi protiv Zdravka Mamića koji je u bijegu od hrvatskog pravosuđa bili su test za Jelenićev rad. Prozivan je i nakon što ga je državni protokol smjestio u kazališnu ložu s Milanom Bandićem. Tek se naknadno požalio Vladi.

"Gospodin Jelenić će biti zapamćen po ložama, jednoj iz koje nije otišao kada su ga tamo smjestili i druge u koju je ušao, a da je to zatajio", šaljivo je sumirao Jelenićevu karijeru SDP-ov Arsen Bauk.

Tajni su izvidi i protiv političara i ministara koji su Vladu napustili s ozbiljnim teretom, a koje on kazneno goni. "Sabornica nije mjesto na kojem se može raspravljati o konkretnim predmetima", objasnio je prošli tjedan upitan zašto ne komentira sporne slučajeve ministara.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene