Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk doputovao je u Hrvatsku kako bi prisustvovao obilježavanju 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske


Nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićom, održali su kratku konferenciju za medije.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Plenković na svečanom otvorenju izložbe Hrvatsko proljeće: ''Nažalost, prava su negirana. Na nama je danas da uvažavamo različitosti'' Andrej Plenković za CNN - 1 Premijer Plenković optimistično za CNN: "Budemo li na 60, 70 posto rezultata iz 2019. bit će vrlo dobro"

"Drago mi je da je Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća i veliki prijatelj Hrvatske danas s nama ovdje. Prije 25 godina priznalo nas je 12 zemalja, a među njima i njegova Poljska. To je velika gesta kojom se odaje poštovanje Hrvatskoj. Raspravljali smo o ključnim europskim temama, o pripremama za pristupanje Schengenu, o izradi reforma, daljnjim pripremama Hrvatske za eurozonu. Razgovarali smo i o trenutnoj situaciji u Europskoj uniji, te velikom sastanku Europskog vijeća povodom 60. obljetnice Rimskih ugovora. Dotaknuli smo se situacije na jugoistoku Europe, odnosa sa susjedima i situacije u BiH. Hvala na dolasku, Donalde", kazao je premijer Plenković.

Donald Tusk kazao je kako mu je veliko zadovoljstvo biti danas u Hrvatskoj.

"To je ujedno i moja dužnost kao predsjednika institucije koja je prijatelj Hrvatske. U ova teška vremena, Europa traži zajedničku odgovornost i danas je Hrvatska za mene najbolji partner kojeg možemo zamisliti. Vaša uloga je ključna za stabilnost u regiji. Vi ste jedna vrsta garancije da o budućnosti ove regije možemo govoriti s više optimizma nego prije. Imamo puno razloga za slavlje. Hrvatska je puno toga postigla u posljednjih 25 godina. Nevjerojatno je što ste sve postigli", kazao je Tusk.