Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Tusk oduševio govorom na hrvatskom jeziku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor je svečanom sjednicom obilježio 25. godišnjicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a nazočili su joj državni vrh i brojni drugi uzvanici.

Na svečanoj sjednici Hrvatskog sabora govorili su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov te premijer Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Lovro Gersner, hrvatski branitelj 87 žrtava Okrutna pogubljenja: "Rekli su da idemo brati grožđe. Jednog su odmah ubili i znali smo da nema od branja ništa. Postavili su nam minsko polje" Gradonačelnik New Yorka u hrvatskom dresu Proslava obljetnice Gradonačelnik New Yorka u hrvatskom dresu: "Možete me smatrati članom reprezentacije"

11:47 - ''U kalendaru naše povjesnice 15. siječanj jedan je od najvažnijih, a da je tome tako svjedočili smo i ovim govorom našeg prijatelja Donada Tuska. Ni najveći hrvatski domoljub ga ne bi mogao ovako napisati. Hvala vama gospodine Tusk, hvala svim prijateljima diljem svijeta koji nas i dalje podupiru i nakon euroatlanskih integracija, sada na putu ka blagostanju, da nam naši mladi ostanu u zemlji.

Stvaranje samostalne države bilo je pitanje ispunjenja legitimnog europskog prava. Hrvatska je bila napadnuta iznutra da se na njezinom raskomadanom tijelu stvori velika Srbija, ali narod je pokazao svoju neopozivu povijesnu volju.

Pobijedili smo u časnom i opravdanom domovinskom ratu. Bilo je to vrijeme kada nismo imali mnogo prijatelja. Hrvatska danas promiče univerzalne vrednote. Svatko od nas u izgradnji države ima određenu odgovornost", rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svom govoru.

11:35 - Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk obratio se nazočnima na hrvatskom jeziku. Ispričao je kako je prošlo ljeto ljetovao s obitelji na hrvatskoj obali i da ga je iskreno dirnula predanost očuvanju povijesnih tragova. Nitko hrvatsku povijest ne može razumjeti bolje od Poljaka, rekao je Tusk.

"Znam koliko vam znači vaša neovisnost. Niste nas iznevjerili. Noseći teret okrutnosti uspjeli ste svoj narod zaštiti od mržnje. Europa cijeni vašu zrelost, strpljenje. Vi ste znak nade u teškoj sudbini. Vjerujem da ćete uspjeti biti ujedinjeni u svojoj zemlji i ujedinjeni u Europi. Imate svako pravo biti ponosni na ovih 25 godina. I Europa je ponosna na vas i na vaša postignuća", rekao je Donald Tusk.

11:25 - "Ne zaboravimo da je međunarodno priznanje Hrvatska dobila tijekom Domovinskog rata, a na granice smo došli tek šest godina kasnije. Žrtve neka nam zauvijek budu u sjećanju. Franjo Tuđman je državničkom mudrošću vodio Hrvatsku. Danas tako stečenu slobodu i priznanje moramo dostojno iskoristiti. Naša domovina zaslužuje i može biti i u europskom i u svjetskom vrhu, bilo u znanosti, bilo u sportu. Možda je cilj znatno bržeg gospodarskog rasta još daleko od ostvarenja, ali '90-e su nam podsjetnik da ništa nije nemoguće kad se zajedno založimo za zajednički cilj", poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov te govor završio riječima: ''Živjela Hrvatska!".

11:10 - Premijer Andrej Plenković pozdravio je sve prisutne u ime Vlade i rekao da se 25 godina poslije prisjećamo dana kada smo se za samostalnost borili u teškim uvjetima i podnijeli veliku žrtvu.

''Naši ljudi protjerani su iz svojih domova, razarani su gradovi'', rekao je. ''U tim danima stradanja i razaranja ključno je bilo jedinstvo hrvatskog naroda'', kazao je te dodao da je upravo to pridonijelo priznanju.

''Diplomacija je u teškim okolnostima uspjela uvjeriti u opravdanost osamostaljenja. Glavni argument tada bila je istina'', rekao je premijer.

Do kraja siječnja Hrvatsku je priznalo 44 države, podsjetio je.

''Bila je to potvrda da je težnja hrvatskog naroda za slobodom legitimna i opravdana i da bivša država pripada prošlosti'', rekao je Plenković.

''Teritorijalni integritet i uspostavu ustavnopravnog poretka Hrvatska je ostvarila pravednim ratom'', kazao je.

''Pitanje nestalih i danas je jedno od najbolnijih pitanja u Hrvatskoj'', rekao je te dodao da će raditi na tome da se to pitanje riješi.

Osvrnuo se i na budućnost kazavši da Vlada ohrabrena dobrim gospodarskim trendovima vidi kao priliku da provede promjene za rast gospodarstva i rast novih radnih mjesta.

"Jedinstvo hrvatskog naroda najbolji je zalog za izgradnju prosperitetne budućnosti. Dio smo snažne europske i transatlantske zajednice u kojima odlučujemo o pitanjima važnima za budućnost", zaključio je Plenković.

11:00 - Potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković otvorio je svečanu sjednicu Hrvatskog sabora.

10:00 - Nazočne u Hrvatskom saboru na obilježavanju 25. obljetnicu međunarodnog prizanja Hrvatske pozdravit će potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković, a potom će im se prigodno obratiti predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednici Sabora i Vlade Božo Petrov i Andrej Plenković, te predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk (na hrvatskom jeziku).

Svečanoj sjednici, uz aktualne zastupnike i članove Vlade, nazočit će bivši predsjednici države i Hrvatskoga sabora, potom predstavnici diplomatskog zbora, vjerskih zajednica, sudbene vlasti, akademske zajednice, sindikata, udruga te ostali ugledni predstavnici javnog i političkog života.

Svečana sjednica, na kojoj će se okupiti državni vrh i drugi ugledni uzvanici, bit će prilika za podsjećanje na 15. siječnja 1992. godine kada su sve zemlje članice tadašnje Europske zajednice (EZ) priznale Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu, bile su to: Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Velika Britanija. Istoga dana priznale su je i Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Prve zemlje koje su od 26. lipnja do 14. prosinca 1991. priznale Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu bile su zemlje koje i same tada nisu bile međunarodno priznate: Slovenija, Litva, Ukrajina i Letonija.

Island je prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku, učinio je to 19. prosinca 1991., kada i Njemačka, ali je odluka Njemačke stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih EZ-članica.

Međunarodno priznanje Hrvatske i prije EZ objavila je Estonija 31. prosinca 1991., Sveta Stolica 13. siječnja 1992., a San Marino 14. siječnja 1992. Kruna procesa priznanja Hrvatske bio je njezin primitak u Ujedinjene narode, 22. svibnja 1992.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene