Zagreb je spreman za dolazak 2000 sudionika dvodnevnog skupa pučana. Iz policije upozoravaju građane da bi moglo doći do zastoja u prometu.

Galerija


Na zagrebački skup pučana, koji imaju i sjednicu Predsjedništva i Skupštine - stiže više od 2000 sudionika, europskih dužnosnika iz redova EPP-a, šefova država i vlada, uključujući i njemačku kancelarku Merkel, ali i novu predsjednicu Europske Komisije Ursulu von der Layen.

Vezani članci Andrej Plenković i Zoran Milanović Od narikanja do šmrkavca: Dosta im je više verbalnog rata premijera i predsjednika, može li njihov sastanak zaustaviti lavinu? Bojan Glavašević Glavašević objavio poruke pune govora mržnje koje je primio i poručio: "Taj problem postoji i puno prije nego što ga je Plenković imao nesreću okusiti"

U Zagrebu boravi i predsjednik Europskog vijeća na odlasku Donald Tusk, koji će biti imenovan novim predsjednikom Europske pučke stranke (EPP). Potvrdila je to i stranka uoči izbornog kongresa. Tusk je početkom studenoga potvrdio da se neće natjecati za predsjednika Poljske, otvorivši put za novu europsku ulogu kada mu krajem studenoga istekne mandat u Bruxellesu.

Razgovarali o pripremama za predsjedanje

"Danas smo razgovarali o pripremama za hrvatsko predsjedanje Europskom unijom. To je veliki izazov za svaku zemlju, ali ne dvojim, nakon današnjih razgovora, da ste jako dobro pripremljeni. I u smislu odlučnosti, pozitivnog stava, ali i praktičnog rada. Drugim riječima, Europsku uniju ostavljam u dobrim rukama", kazao je Tusk.

"Stoga smo danas predstavili Donaldu i prioritete našeg predsjedanja koje većina vas i zna dobro. Dakle, snažna Europa u svijetu punom izazova s četiri temeljna bloka, europa koja raste i razvija se, povezuje, štiti i globalno je utjecajna", dodao je premijer Plenković.

Skup će se održati u Areni

Skup pučana održavat će se u zagrebačkoj Areni. Sigurnosne mjere na visokoj su razini. U Zagreb stiže više od 2000 sudionika. Riječ je o visokim državnim dužnosnicima, o nizu štićenih osoba. Politički skup koji će se održavati u Areni iduća dva dana policija tretira kao sigurnosan događaj. Angažirane su stotine policajaca, oni moraju, uz Arenu, osigurati i Markov trg te niz lokacija i hotela gdje će se kretati svi sudionici skupa, kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Policija surađuje i s drugim agencijama, pripremali su se za ovo mjesecima. U pripreme su bili uključeni i drugi ljudi iz osiguranja državnika koji dolaze. Sudionici skupa dolaze iz 40 različitih država. Policija nadzire prometne pravce, upozoravaju građane da iduća dva dana mogu očekivati manje prometne gužve i kraće zastoje na prilaznim cestama iz smjera Zračne luke Franjo Tuđman i u užem centru grada. No, uvjeravaju da građani zbog ovog skupa ne bi trebali imati većih problema.

Tusk razočaran odlukom o blokiranju Sjeverne Makedonije i Albanije

Europska unija treba ponovno postići jedinstvo oko proširenja nakon razočaravajuće odluke da Sjevernoj Makedoniji i Albaniji ne da zeleno svjetlo za početak pregovora, rekli su u utorak u Zagrebu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Nedonošenje odluke o Makedoniji i Albaniji veliko je razočaranje, no neću prestati biti optimist", rekao je Tusk novinarima. "Treba učiniti sve da se ponovno ostvari jedinstvo Unije oko proširenja", dodao je.

Plenković je istaknuo da Hrvatska želi odblokirati situaciju vezanu za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. "Te zemlje imaju izrazitu potporu Hrvatske i tražit ćemo rješenja idućih mjeseci", istaknuo je premijer zemlje koja će od 1. siječnja predsjedati EU-om. (Hina,J.K./M.V.)