Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Postoji projekt koji se bavi provjeravanjem točnosti tvrdnji Donalda Trumpa, a čini se da otkad je došao u Bijelu kuću američki predsjednik nije imao niti dan odmora kada su u pitanju netočne informacije.


Donald Trump je predsjednik 33 dana, a kako piše Independent, u prosjeku je za to vrijeme dnevno izgovorio 4 lažne ili obmanjujuće tvrdnje. Ti podaci rezultat su projekta ''The Post's Fact Cheker'' (provjera činjenica) koji za cilj ima dokumentirati Trumpove izjave prvih 100 dana vladavine.

Vezani članci Izbori u SAD-u: Ilustracija - 1 Svijet s pozornošću iščekuje rezultate izbora u SAD-u: "Ovo nije referendum, nego izbor između dviju doista različitih vizija Amerike" Donald Trump, Joe Biden Trump najavio važnu objavu, Biden upozorio: ''Moć u Americi tamo je gdje je uvijek bila''

Tako je primjerice, prema njihovim podacima, Trump prvi dan u uredu izrekao sedam (ili više) obmanjujućih informacija. To je jedan od ukupno 4 dana u kojima je brojka bila sedam ili više.

U 18 od 33 dana Trump je izrekao četiri ili više obmanjujućih/lažnih tvrdnji, dok je u 15 dana mandata to činio jednom ili dva puta dnevno.

Cilj projekta je potvrditi činjenicu da Trump otkad je postao predsjednik nije promijenio ništa u svom pristupu istini. Činjenice koje je govorio provjeravali su i za vrijeme njegove kampanje. Od ukupnog broja Trumpovih tvrdnji koje su provjerili za vrijeme kampanje pokazalo se da su dvije trećine bile potpuno pogrešne. Usporedbe radi, takvima je ocijenjeno 14 posto izjava Hillary Clinton.

Glenn Kessler, zadužen za provjeravanje činjenica, rekao je za vrijeme kampanje kako nikada prije neki predsjednički kandidat nije bio poput Donalda Trumpa koji teško priznaje pogreške, čak i kada je izložen dokazima da nije u pravu.

Iako svi političari ''rastežu'' istinu tako da odgovara njihovim političkim ciljevima, nitko to nije činio tako često i bezobzirno kao Donald Trump.

Hoće li to utjecati na Trumpovu političku budućnost? Čini se mnogo manje nego bi netko pomislio. U anketi koju je ranije ovog mjeseca proveo Fox News, 45 posto ljudi izjavilo je da njegovoj administraciji vjeruju više nego medijima, a 42 posto izjavilo je da više vjeruju medijima.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju