Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AI o otrovnoj retorici

''Svijet je postao mračnije, nestabilno mjesto''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amnesty International ustvrdio je u srijedu kako je "otrovna" retorika američkog predsjednika Donalda Trumpa na putu do osvajanja Bijele kuće predvodila globalni trend prema politici podjela u 2016. koja je svijet učinila "mračnijim" mjestom.

U svojem godišnjem izvješću za 169 zemalja ova skupina za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu rekla je da su političari napali načela ljudskog dostojanstva i jednakosti želeći biti izabrani i usredotočila se na Trumpa koji je preuzeo dužnost 20. siječnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Godišnje izvješće AI: Hrvatska oteže s kažnjavanjem ratnih zločinaca Slika nije dostupna Godišnje izvješće AI: Revolucija ljudskih prava je na pragu povijesne promjene

"Otrovna retorika u kampanji Donalda Trumpa primjer je globalnih trendova prema gnjevnijoj politici koja više unosi podjele", rekao je Amnesty u priopćenju izdanom u Parizu, prenosi Reuters. Svijet je, tvrdi Amnesty, postao "mračnije...nestabilno mjesto", s porastom govora mržnje prema migrantima diljem Europe i Sjedinjenih Država.

"Rani pokazatelji od Trumpa nagovješćuju vanjsku politiku koja će bitno potkopati multilateralnu suradnju i uvesti u doba veće nestabilnosti i uzajamnog nepovjerenja", dodao je Amnesty.

Trump, republikanac bivša zvijezda reality showa i magnat nekretnina, rekao je kako je "osoba najmanje rasist" i "osoba najmanje antisemit koju ste ikad vidjeli" i da je jedan od njegovih prioriteta zaštititi Sjedinjene Države od terorizma.

Njegova je administracija označena kontroverzama na svojim počecima zbog žestokih napada na medije za koje tvrdi da lažu i politiziraju i borbom na sudovima oko njegove izvršne naredbe da se privremeno zabrani ulazak u SAD ljudima iz sedam većinski muslimanskih zemalja jer su, kako tvrdi, sigurnosni rizik.

Amnesty tvrdi kako postoji veliki jaz između imperativa i djelovanja i retorike i realnosti te to ilustrira time što države koje su sudjelovale na summitu UN-a o izbjeglicama i migrantima u rujnu 2016. nisu uspjele dogovoriti bilo kakvu odgovarajuću reakciju na globalnu migrantsku krizu.

Amnesty kaže da su populistički pokreti i poruke postali uobičajeniji i u Europi, primjerice u Poljskoj i Mađarskoj.

Izvješće za Hrvatsku

Glede Hrvatske Amnesty u izvješću za 2016/17 kaže kako su uvjeti za prijam azilanata bili općenito prikladni, ali da nije bilo dosljedne dugoročne politike njihove socijalne integracije.

Amnesty tvrdi kako u Hrvatskoj i dalje ima diskriminacije nacionalnih manjina te navodi kako se Srbi povratnici suočavaju s problemom povrata imovine, a da je pravo na uporabu manjinskih jezika i pisma i dalje politizirano i neprovedeno u nekim gradovima. Romi su unatoč naporima vlasti da unaprijede njihovu integraciju i dalje suočeni sa znatnim preprekama u pristupu obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, stanovanju i zapošljavanju.

Amnesty je ustvrdio kako je razdoblje političke nestabilnosti pred kraj godine bilo praćeno porastom nacionalističke retorike i govora mržnje prema posebice Srbima, izbjeglicama i migrantima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene