Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kvalitete ima, ali treba kvantitete

Koronakriza je i njih teško pogodila, ali uskoro stiži bolji dani: Hrvatskoj delikatesi uskoro će moći uživati i Kinezi

Pršut - 4
Pršut - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pršut - 1 Pršut - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pršut - 2 Pršut - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pršut - 3 Pršut - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pršut - 4 Galerija 1/4 >>
Najbolji hrvatski pršut ove godine je dalmatinski, a šampionski primjerak stiže iz Dugopolja. U ovoj delikatesi, čiju izvornost štiti i Europska unija, uskoro će moći uživati i Kinezi.

Dalmatinski pršut "Smjeli" ovogodišnji je hrvatski šampion. Dimi se i suši u obiteljskom pogonu u zaleđu Splita.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kaznena prijava Nevjerojatna krađa: Provalio u skladište i ukrao pršute i pancetu, šteta je ogromna Slika nije dostupna Uništava ih uvoz Hrvatski proizvođači često u ''neobranom grožđu'': ''Probajte uvesti krastavce u Austriju onda kad dolaze njihovi krastavci''

"Možda je malo i sreće presudilo, ako ćemo bit korektni i pošteni, jer mogao je i neko drugi imati nešto u sebi jer pršut ide zatvoren", rekao je Vlade Prančić, proizvođač pobjedničkog pršuta.

Manje je turista i fešti pa je posao djelomično spasio pojačan izvoz u Njemačku.

"Ovo što smo dosad zaradili i prodali, to nam je za podmirit troškove, poreze, radnike i sve ostalo. Ovo što bismo sad trebali prodati, to nam je za novu robu i, ako ostane, nešto zarade", rekao je Prančić.

Polovicu godišnje potrošnje, gotovo pola milijuna komada, i dalje uvozimo.

"Proteklih deset godina je bilo povoljno za pršutare, ali ova godina je uzrokovala drastični pad", rekao je Darko Markotić, predsjednik klastera "Hrvatskog pršuta".

Naime, pojava svinjske kuge povećala je cijenu sirovine.

"To se odrazilo na sve pršutare, a ove godine nas za zadesila i koronakriza gdje je jako teško opstati s cijenama koje imamo na tržištu", rekla je Ana Babić iz Voštana.

No, uskoro se otvara i novo veliko tržište. Pršut je među sto europskih proizvoda koji će se moći izvoziti u Kinu.

"Dobar vjetar u leđa svim našim pršutarima. Međutim, treba kazati da sad predstoji priprema za takvo veliko tržište", rekao je Ante Madir iz klastera "Hrvatskog pršuta".

Zbog toga će, nakon kvalitete, trebati dodatno pojačati i kapacitete.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene